sobota, 25 maja 2019

Owsiane ciastka dyniowe

Dyniowe ciastka owsiane
Owsiane ciastka dyniowe

Jeszcze jesienią koleżanka z pracy przyniosła mi duży kawałek dyni, zrobiłam zupę dyniową (przepis znajdziecie tutaj) ale jeszcze sporo zostało, zaczęłam więc szukać inspiracji i nalazłam ją na blogu Jadłonomia. Od tamtej pory owsiane ciastka dyniowe robię średnio raz albo dwa razy w miesiącu. Są idealne do porannej kawy, sycące, a ta odrobinka soli dodaje im charakteru. Wypróbujcie.

Składniki potrzebne do przygotowania owsianych ciastek dyniowych:
Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka grubo zmielonej soli,

Składniki mokre:

  • ¾ kostki masła lub ,¾ szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka purre dyniowego,

Dodatki:

  • ½ szklanki suszonej żurawiny,
  • ½ szklanki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania owsianych ciastek dyniowych:

Dynię kroję na duże kawałki lub jeśli jest mała to na pół, usuwam nasiona, smaruję miąższ olejem i piekę w piekarniku (180oC) aż widelec łatwo się wbije. Po ostudzeniu obieram dynię ze skórki i miksuję za gładkie puree. Jeśli miąższ jest bardzo gęsty, jak w przypadku dyni piżmowej, dodaję trochę wody. Jeśli od razu nie wykorzystam wszystkiego to dzielę puree na porcje odpowiednie do pieczenia ciastek i zamrażam.

W rondelku roztapiam masło na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie było za gorące. Powinno być płynne ale nie powinno parzyć. Do roztopionego masła dodaję purre i dokładnie mieszam.

W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki. Dodaję mokre i dokładnie mieszam, z początku jest trudno ale wszystko powinno połączyć się w masę o dość gęstej konsystencji. Dodaję żurawinę i posiekane orzechy i dalej mieszam. Z masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość znacznych odstępach. Mokrą szklanką rozgniatam kulki formując ciasteczka.  W tej ilości składników wychodzi około 25 ciastek czyli akurat na 2 piekarnikowe blachy.  

Ciastka piekę w 180oC przez około 20 min a następnie studzę na kratce.


Dyniowe ciastka owsiane
Owsiane ciastka dyniowe
 Owsiane ciastka dyniowe gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku