czwartek, 20 lutego 2014

Naleśniki z rukolą, pieczarkami i fetą

Naleśniki z rukolą, pieczarkami i fetą
Naleśniki z rukolą, pieczarkami i fetą
Pomysł zrobienia naleśników z rukolą podsunęła mi siostra gdy w czasie wspólnego weekendu u mamy zrobiła bardzo podobne do tych tutaj prezentowanych. Bardzo lubię rukolę i wykorzystuję ją coraz częściej np. do surówki (przepis tutaj) czy pizzy (przepis tutaj) a tym razem w wydaniu na ciepło w naleśnikach. Najlepiej zjeść je od razu po przyrządzeniu bo po pewnym upływie czasu rukola może zwiędnąć i zmienić smak. Są wyśmienite. Spróbujcie :)


Składniki potrzebne do przygotowania farszu do naleśników (5-6 naleśników):
  • 70 dag pieczarek,
  • 200g sera feta,
  • pół opakowania rukoli,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania naleśników z rukolą, pieczarkami fetą:

Pieczarki myję, osuszam i kroję w kostkę, delikatnie solę a następnie podsmażam na łyżce masła.
Gdy już odparuje cały sok z pieczarek dodaję rozkruszoną fetę i podsmażam mieszając do połączenia się pieczarek i sera, w miarę potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Pieczarki z fetą
Pieczarki z fetą

Płuczę i osuszam rukolę.
Rozkładam farsz na naleśnikach, po wierzchu posypuję rukolą.

Naleśnik przed zwinięciem
Naleśnik przed zwinięciem

Zwijam naleśnik (sposób zwijania naleśników znajdziecie tutaj).

Zwinięte naleśniki podsmażam na łyżce masła z obu stron i podaję.

Naleśniki z rukolą, pieczarkami i fetą gotowe.

Naleśniki z rukolą, pieczarkami i fetą
Naleśniki z rukolą, pieczarkami i fetą

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Pełne pysznego farszu... zwykłe naleśniki zmieniają się w super obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku