Bułki orkiszowe |
Bułki orkiszowe – kolejna odsłona
domowego pieczywa tym razem z wykorzystaniem wartościowej mąki orkiszowej.
Orkisz to odmiana pszenicy bardzo popularna w czasach starożytnych oraz w średniowieczu
i powracająca teraz do łask głównie za sprawą gospodarstw ekologicznych.
Orkisz jest bardzo łatwą w uprawie i odporną na warunki atmosferyczne
oraz szkodniki rośliną, niewymagającą stosowania wszelkiego rodzaju środków
ochrony roślin (pestycydy, herbicydy itp ). Właśnie dzięki temu oraz
dzięki twardej łupince niedopuszczającej do środka ziarna zanieczyszczeń jest jednym
z najzdrowszych zbóż. Orkisz zawiera znacznie więcej białka niż zwykła pszenica
i dlatego był kiedyś pokarmem gladiatorów jako pokarm dający siłę. Poza
tym zawiera wiele cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz
składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń potas oraz cynk. Orkisz pomaga
zapobiegać rozwojowi infekcji dzięki zawartej w nim substancji
biologicznie czynnej o nazwie rodanid – jest ona „naturalnym antybiotykiem”
występującym między innymi w mleku matki, ślinie i krwi. Ziarno
orkiszowe zawiera gluten w formie znacznie łatwiej przyswajalnej niż ten
zawarty w zwykłej pszenicy i dlatego jest dobrze tolerowana przez
większość osób będących na diecie bezglutenowej.
Troszkę się rozpisałam, ale dobroczynne
właściwości orkiszu trudno przecenić. Zachęcam więc do stosowania w swojej
kuchni mąki orkiszowej solo lub w połączeniu z mąkami innych zbóż.
Dzisiejsze bułki są tylko częściowo orkiszowe, ponieważ miałam jedynie razową
mąkę orkiszową a bułki upieczone jedynie na mące razowej są moim zdaniem
zbyt ciężkie i wilgotne.
Składniki potrzebne do
przygotowania bułek orkiszowych:
- 600g białej mąki orkiszowej lub 200g razowej mąki orkiszowej i 400g białej (orkiszowej lub pszennej),
- 250g ciepłej wody,
- 1 opakowanie drożdży instant (7 – 8g),
- 1 jajko.
- 50g miękkiego masła,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- garść ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane)
Sposób przygotowania bułek orkiszowych:
Mąkę, drożdże, wodę, masło, jajko
sól cukier oraz większą część ziaren łączę ze sobą i wyrabiam
gładkie ciasto.
Odstawiam w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagniatam przez
chwilę, dzielę na 8 - 10 równych części
i formuję bułki, które układam na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wierzch bułeczek smaruję wodą lub mlekiem, posypuję pozostałymi ziarnami i odstawiam na około pół
godziny do ponownego wyrośnięcia.
Surowe bułeczki orkiszowe |
Bułki orkiszowe i piekę w rozgrzanym do temperatury 200oC
piekarniku przez około 25 minut.
Bułeczki orkiszowe
gotowe.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz