środa, 3 lipca 2013

Kurczak curry

Kurczak curry
Kurczak curry
Kurczak w sosie curry wspaniałe i aromatyczne danie pachnące podróżą na daleki wschód o której marzę :) Dziś namiastka, czyli indyjskie smaki na obiad. Delikatne mięso kurczaka idealnie pasuje do tego ostrego sosu (choć ja i tak przyrządzam mniej pikantną wersję) a całość harmonizuje słodycz mleka kokosowego. Nic dodać nic ująć, trzeba spróbować. 


Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka curry:
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • ¼ łyżeczki chili w proszku,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • ½ łyżeczka kozieradki,
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski),
  • pół szklanki mleka kokosowego,
  • 1 puszka pomidorów obranych ze skórki,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania kurczaka curry:

Mięso płuczę i kroję w kostkę lub paski.

Pomidory z puszki przekładam do wysokiego naczynia i blenderuję.

Papryczkę chili pozbawiam pestek i kroję bardzo drobno.

Siekam drobno cebulę i szklę ja na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Kolendrę kumin i kozieradkę ucieram w moździerzu i dorzucam na patelnię, dodaję pozostałe przyprawy: papryczkę chili, kurkumę, chili w proszku, imbir i smażę przez chwilę żeby smaki przypraw się połączyły.

Dodaję mięso, delikatnie solę i smażę aż się zarumieni lekko mieszając i obtaczając je w przyprawach.

Kurczak smażony z przyprawami
Kurczak smażony z przyprawami

Zalewam mięso pomidorami i duszę przez około 12 minut.

Dodaję mleko kokosowe i duszę jeszcze przez 5 minut.

Kurczaka curry podaję z ryżem basmati i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Kurczak w sosie curry gotowy.


Kurczak curry
Kurczak curry
  
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku