Kurczak curry |
Kurczak w sosie curry wspaniałe
i aromatyczne danie pachnące podróżą na daleki wschód o której marzę
:) Dziś namiastka, czyli indyjskie smaki na obiad. Delikatne mięso kurczaka
idealnie pasuje do tego ostrego sosu (choć ja i tak przyrządzam mniej
pikantną wersję) a całość harmonizuje słodycz mleka kokosowego. Nic dodać
nic ująć, trzeba spróbować.
Składniki potrzebne do
przygotowania kurczaka curry:
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 1 papryczka chili,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry,
- ¼ łyżeczki chili w proszku,
- 1 łyżeczka imbiru,
- ½ łyżeczka kozieradki,
- 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski),
- pół szklanki mleka kokosowego,
- 1 puszka pomidorów obranych ze skórki,
- sól do smaku,
- 2 łyżki oleju,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania kurczaka
curry:
Mięso płuczę i kroję w kostkę
lub paski.
Pomidory z puszki przekładam
do wysokiego naczynia i blenderuję.
Papryczkę chili pozbawiam pestek
i kroję bardzo drobno.
Siekam drobno cebulę i szklę
ja na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Kolendrę kumin i kozieradkę
ucieram w moździerzu i dorzucam na patelnię, dodaję pozostałe
przyprawy: papryczkę chili, kurkumę, chili w proszku, imbir i smażę
przez chwilę żeby smaki przypraw się połączyły.
Dodaję mięso, delikatnie solę i smażę aż się zarumieni
lekko mieszając i obtaczając je w przyprawach.
Zalewam mięso pomidorami i duszę
przez około 12 minut.
Dodaję mleko kokosowe i duszę
jeszcze przez 5 minut.
Kurczaka curry podaję
z ryżem basmati i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Kurczak w sosie curry gotowy.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz