Fritata z brokułami |
Ekspresowa fritata
z brokułami. Pyszna zdrowa i kolorowa, czyli to, co lubię
najbardziej. Najczęściej robię taką fritatę w biegu i wykorzystuję to,
co akurat mam w lodówce. Podstawą są jajka i parmezan a do tego
warzywa do wyboru. Zawsze wychodzi bardzo smacznie. Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania
fritaty z brokułami:
- ¼ dużego lub ½ małego brokułu,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 3 jajka,
- 4 suszone pomidory z oliwy,
- 2 łyżki oliwy,
- 1-2 dymki,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania fritaty
z brokułami:
Brokuły rozdzielam na różyczki
i gotuję na parze (gotowanie w torebkach do mikrofalówki zajmuje 4
minuty).
Siekam dymkę, suszone pomidory
kroję w paseczki.
Jajka wybijam do miseczki,
roztrzepuję i łączę ze startym na tarce parmezanem.
Na oliwie (używam tej z suszonych
pomidorów) podsmażam posiekaną dymkę (białą i zieloną cześć), dodaję
brokuły, pokrojone w paski suszone pomidory, mieszam i zalewam
jajkami z parmezanem, solę do smaku i przykrywam pokrywką. Gdy
fritata jest już prawie ścięta delikatnie odwracam, ją łopatką na drugą stronę,
smażę jeszcze przez minutę i podaję.
Fritata z brokułami gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz