Kotlety z kalafiora |
Składniki potrzebne do
przygotowania kotletów z kalafiora:
- 1 kalafior,
- 1 mała cebula lub pół dużej,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki lub koperek – opcjonalnie.
Sposób przygotowania kotletów
z kalafiora:
Płuczę kalafiora i dzielę go
na różyczki, twardą łodygę odkładam.
Kalafior delikatnie solę i gotuję
na parze przez około 4 – 5 minut używając torebek do gotowania w mikrofalówce
lub w tradycyjny sposób w osolonej wodzie tak aby się nie rozgotował.
Kalafior gotowy do przygotowania kotlecików. |
Wykładam warzywo do miski i rozgniatam
za pomocą widelca.
Siekam cebulę oraz ewentualnie
natkę pietruszki lub koperek i dodaję do miski.
Uformowane i obtoczone w tartej bułce kotlety z kalafiora |
Wbijam jajko i mieszam
z kalafiorem, doprawiam do smaku pieprzem a następnie dodaję tyle
tartej bułki żeby z powstałej masy można było formować kotlety.
Uformowane już kotleciki obtaczam
w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu
stron.
świetny pomysł, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńsuper smakują wczoraj robiłam nikt nie mógł zgadnąć z czego są zrobione wiąc można oszukać tych którzy nie lubią kalafiora smak boski polecam
OdpowiedzUsuńulka.Robię takie same tylko dodaje jeszcze mięso mielone polecam
OdpowiedzUsuń