poniedziałek, 1 lipca 2013

Pasta z awokado i fety

Pasta z awokado i fety
Pasta z awokado i fety
To moja druga wersja pasty z awokado, nieco inna, bo do tej nie dodałam jajek, ale za to wyrazistego w smaku sera typu feta. Awokado często bywa nazywane owocem alfabetu, ponieważ zawiera niemal wszystkie witaminy a dodatkowo kwas foliowy, kwas pantotenowy i bardzo wiele potasu, miedzi i błonnika. Bardzo korzystne jest jedzenie awokado w towarzystwie czerwonych warzyw (pomidor, papryka, czerwona cebula) ponieważ zawarte w nim zdrowe tłuszcze pomagają organizmowi przyswajać zawarty w czerwonych warzywach likopen mający właściwości przeciwnowotworowe (gdy jemy je razem z awokado zawartość przyswojonego likopenu wzrasta ponad czterokrotnie). Czyli takie zdrowe i takie pyszne :). U mnie w towarzystwie świeżego domowego pieczywa lub słonych przekąsek takich jak krakersy lub talarki pasta znika natychmiast.
Wypróbujcie:)


Składniki potrzebne do przygotowania pasty z awokado i fety:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół opakowania sera feta (135g),
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,
  • 8 liści bazylii,
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu.

Sposób przygotowania pasty z awokado:

Awokado musi być dojrzałe, czyli palec powinien zagłębiać się w owocu pod wpływem lekkiego ucisku. Jeśli jest twarde najlepiej odłożyć je na około 2 – 3 dni do misy z innymi owocami.

Awokado myję i przekrawam wzdłuż okrążając nożem pestkę. Połówki przekręcam w przeciwnych kierunkach i oddzielam od siebie. Wyjmuję pestkę i wkładam do naczynia, do którego będę wykładać gotową pastę. 

Wydrążam cały miąższ awokado i umieszczam go w wysokim naczyniu i natychmiast skrapiam sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieje od razu. Dodaję fetę, czosnek, bazylię i blenderuję. 

Doprawiam do smaku białym pieprzem, mieszam i wykładam pastę z awokado do miseczki.

Włożona do pasty pestka awokado spowalnia ciemnienie pasty.

Pasta z awokado i fety gotowa.

Pasta z awokado i fety
Pasta z awokado i fety

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Samo awokado dla mnie jest trochę zbyt mdłe w smaku, dlatego zawsze poszukuję smacznych dodatków, z fetą musi być rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku