Pasta z awokado i fety |
Wypróbujcie:)
Składniki potrzebne do
przygotowania pasty z awokado i fety:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół opakowania sera feta (135g),
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,
- 8 liści bazylii,
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu.
Sposób przygotowania pasty z
awokado:
Awokado musi
być dojrzałe, czyli palec powinien zagłębiać się w owocu pod wpływem
lekkiego ucisku. Jeśli jest twarde najlepiej odłożyć je na około 2 – 3 dni do
misy z innymi owocami.
Awokado myję
i przekrawam wzdłuż okrążając nożem pestkę. Połówki przekręcam
w przeciwnych kierunkach i oddzielam od siebie. Wyjmuję pestkę
i wkładam do naczynia, do którego będę wykładać gotową pastę.
Wydrążam cały
miąższ awokado i umieszczam go w wysokim naczyniu i natychmiast
skrapiam sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieje od razu. Dodaję fetę,
czosnek, bazylię i blenderuję.
Doprawiam do smaku białym pieprzem, mieszam
i wykładam pastę z awokado do miseczki.
Włożona do
pasty pestka awokado spowalnia ciemnienie pasty.
Pasta
z awokado i fety gotowa.
SMACZNEGO :)
Samo awokado dla mnie jest trochę zbyt mdłe w smaku, dlatego zawsze poszukuję smacznych dodatków, z fetą musi być rewelacyjne.
OdpowiedzUsuń