Tarta z truskawkami |
Wiosna już prawie przyszła, ale
jeszcze gdzieniegdzie widać zwały brudnego śniegu. Żeby bardziej w tą wiosnę
uwierzyć zrobiłam dziś tartę truskawkową z bitą śmietaną. Jedząc ją od
razu poczułam się jak w środku czerwca. Polecam wszystkim spragnionym ciepła i
słońca.
Składniki potrzebne do
przygotowania tarty truskawkowej:
Składniki na ciasto:
- 250g mąki (ja użyłam krupczatki),
- 100g masła,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- cukier z wanilią
Składniki na wypełnienie tarty:
- 250ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 500g truskawek,
- kilka tafelków gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania tarty
truskawkowej:
Mąkę, cukier, sól i cukier
z wanilią wsypuje do dużej miski, miękkie masło kroję w kostkę lub jeżeli
jest twarde ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaje jajko i zagniatam
na gładkie ciasto. Wylepiam ciastem foremkę na tartę dokładnie oblepiając brzegi. Nakłuwak kilkakrotnie ciasto widelcem żeby spód nie unosił się w czasie pieczenia.
Wylepiona ciastem foremka na tartę |
Ubijam śmietankę, dodaję
cukier puder i jeszcze chwilę ubijam uważając żeby śmietanka się nie zmaśliła. Wykładam bita śmietanę na spód do tarty. Truskawki kroję na połówki i układam
na śmietanie. Całość posypuję odrobiną tartej gorzkiej czekolady.
Tarta z truskawkami gotowa.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz