niedziela, 25 marca 2018

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami

ciasto marchewkowe bez glutenu
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami

To było moje trzecie podejście do bezglutenowego ciasta marchewkowego, no i … do trzech razy sztuka :) Wreszcie się udało :) Przepis jest bardzo łatwy a ciasto wychodzi puszyste i wręcz rozpływa się w ustach. Użyłam jednej zwykłej marchewki i jednej fioletowej stąd na cieście takie ciemne kropki. Następnym razem może dodam troszkę mniej cukru, bo ciasto jest dość słodkie. Wypróbujcie.

Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego ciasta marchewkowego z orzechami:

  • 125g mąki gryczanej,
  • 120g oleju,
  • 150g cukru,
  • 220g utartej marchewki (około 3 duże marchewki),
  • 120 g orzechów (np. nerkowce i orzechy włoskie),
  • 2 jajka,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika


Sposób przygotowania bezglutenowego ciasta marchewkowego z orzechami:

Obieram ze skórki 3 spore marchewki i ucieram je na tarce o drobnych oczkach, po utarciu powinny ważyć około 220g.

Siekam orzechy.

Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki o wymiarach 11/30cm) .

Nagrzewam piekarnik na 180oC, funkcja z termoobiegiem.

Do dużej miski wbijam jajka (najlepiej jeśli mają temperaturę pokojową), mieszam trzepaczką i ciągle mieszając dolewam olej.

W innej misce mieszam ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika.

Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam dokładnie łyżką, dodaję tartą marchewkę i posiekane orzechy, dalej mieszam aż do połączenia składników i przekładam ciasto do formy. 

Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut, po upływie tego czasu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam ciasto jeszcze na 10 minut.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku