Sałatka z kurczakiem ananasem i selerem konserwowym |
Sałatka z kurczakiem ananasem i selerem
zawsze sprawdza się na imprezach. Można podać ją standardowo w miseczce lub
włożyć do muszli makaronowych albo sakiewek dużych plasterków szynki i związać
szczypiorkiem. Jest szybka i łatwa w wykonaniu.
Wypróbujcie :)
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki
z kurczaka z ananasem i selerem konserwowym:
- 1 podwójny filet z kurczak,
- włoszczyzna do ugotowania mięsa,
- 1 puszka ananasa konserwowego,
- 4 jajka,
- 100 g ryżu,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 słoiczek selera konserwowego,
- kilka łyżek majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania sałatki z kurczaka z ananasem
i selerem konserwowym:
Filet z kurczaka płucze, i gotuję w wodzie z
włoszczyzną – wywar można później wykorzystać jako bazę do zupy (można też
wykorzystać mięso z kurczaka z rosołu), po wystudzeniu kroję mięso w kostkę i
wrzucam do miski.
Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu
i studzę przelewając chłodną wodą.
Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek i kroję w
kosteczkę.
Ananasa odsączam z soku i kroję w kostkę.
Selera konserwowego odsączam, lekko odciskam z zalewy,
kroję kilka razy na desce, żeby nitki nie były zbyt długie.
Kukurydzę odsączam na sitku.
Mieszam ze sobą wszystkie składniki w dużej
misce, dodaję majonez i jeśli potrzeba doprawiam do smaki solą
i pieprzem.
Sałatka z kurczaka z ananasem i selerem
konserwowym gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz