sobota, 31 marca 2018

Sałatka z kurczakiem ananasem i selerem konserwowym

Sałatka z kurczakiem ananasem i selerem konserwowym
Sałatka z kurczakiem ananasem i selerem konserwowym

Sałatka z kurczakiem ananasem i selerem zawsze sprawdza się na imprezach. Można podać ją standardowo w miseczce lub włożyć do muszli makaronowych albo sakiewek dużych plasterków szynki i związać szczypiorkiem. Jest szybka i łatwa w wykonaniu.
Wypróbujcie :)

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kurczaka z ananasem i selerem konserwowym:
  • 1 podwójny filet z kurczak,
  • włoszczyzna do ugotowania mięsa,
  • 1 puszka ananasa konserwowego,
  • 4 jajka,
  • 100 g ryżu,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 słoiczek selera konserwowego,
  • kilka łyżek majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania sałatki z kurczaka z ananasem i selerem konserwowym:

Filet z kurczaka płucze, i gotuję w wodzie z włoszczyzną – wywar można później wykorzystać jako bazę do zupy (można też wykorzystać mięso z kurczaka z rosołu), po wystudzeniu kroję mięso w kostkę i wrzucam do miski.

Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzę przelewając chłodną wodą.

Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek i kroję w kosteczkę.

Ananasa odsączam z soku i kroję w kostkę.

Selera konserwowego odsączam, lekko odciskam z zalewy, kroję kilka razy na desce, żeby nitki nie były zbyt długie.

Kukurydzę odsączam na sitku.

Mieszam ze sobą wszystkie składniki w dużej misce, dodaję majonez i jeśli potrzeba doprawiam do smaki solą i pieprzem.

Sałatka z kurczaka z ananasem i selerem konserwowym gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku