środa, 7 maja 2014

Samo zdrowie - czyli kasza jaglana z cukinią i pokrzywą

 Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą
 Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą
Kaszę jaglaną kupiłam już dawno temu zachęcona licznymi artykułami o jej rewelacyjnych właściwościach. Kupiłam, włożyłam do szuflady i tak przeleżała może z rok. Ostatnio czytałam trochę o odkwaszaniu organizmu - tam właśnie kasza jaglana sprawdza się świetnie no i przypomniałam sobie o tym dawnym zakupie. Najwyższy czas ją wreszcie zużyć;). Znalazłam tutaj przepis na kaszę jaglaną z cukinią i pokrzywą i pomyślałam że to jest to czyli samo zdrowie ;). Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo łatwe a do tego bardzo smaczne. Mój syn podchodził do niego ze znaczną rezerwą z uwagi na pokrzywę ale szybko się przekonał że to nie parzy ;) i poprosił o dokładkę. Ależ dziecko wychowałam :D, a pomyśleć że jeszcze 3 lata temu jedynymi tolerowanymi przez niego warzywami były ogórek kiszony i surowa marchewka ;)


Kasza jaglana to najzdrowsza z kasz, ma mnóstwo świetnych właściwości prozdrowotnych, jest lekkostrawna i bezglutenowa. Obfituje w witaminy z grupy B, oraz lecytynę która wspomaga naszą pamięć. Zawiera krzemionkę dzięki czemu ma leczniczy wpływ na stawny oraz korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Ma również właściwości antywirusowe i wysuszające stad świetnie sprawdza się przy infekcjach. Ponad to zawiera antyoksydanty dzięki czemu ma działanie przeciwnowotworowe.

Również pokrzywa jest bardzo zdrowa, można ją dodawać do wielu dań, lub po prostu pić z niej napar. Najlepiej do tego nadaje się młoda pokrzywa rosnąca gdzieś na uboczu, ze starszej rośliny zbieramy jedynie te górne młode listki. Pokrzywa przestaje parzyć jeśli się ją drobno posieka lub sparzy wrzątkiem. Roślina ta zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas i jod, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Posiada też witaminy: B2, C, K, poprawia stan cery, paznokci i włosów nadając im piękny połysk. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe i antyalergiczne.

Mam nadzieję, że chociaż trochę zachęciłam was do tych dwóch składników, jeśli tak spróbujcie kaszy jaglanej z cukinią i pokrzywą :)

Składniki potrzebne do przygotowania kaszy jaglanej z cukinią i pokrzywą (dla 3 osób): 
  • 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 1 większa cukinia,
  • 2 garści liści pokrzywy,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 płaska łyżeczka garam masali,
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku. 

Sposób przygotowania kaszy jaglanej z cukinią i pokrzywą:

Kaszę jaglaną prażę w suchym garnku, aż zacznie ładnie pachnieć a następnie zalewam ją 3 szklankami wrzątku, solę (około 1 łyżeczkę) i gotuję nie mieszając na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.

Pokrzywę parzę i dość grubo siekam, kroję cebulę i cukinię w kostkę.

Rozgrzewam olej na patelni, szklę cebulę i dodaję garam masaę i kurkumę, smażę przez chwilę mieszając i dodaję cukinię.

Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą - przygotowanie.
Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą - przygotowanie.

Gdy cukinia jest już dość miękka ale jeszcze chrupka dodaję pokrzywę, sos sojowy i ugotowaną kaszę jaglaną, mieszam, smażę wszystko razem przez jakieś 3 minutki i wykładam na miseczki lub talerze.

Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą gotowa :)

Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą
Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą

SMACZNEGO.


Dania dla urody

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną. Jakiś czas przeleżała u mnie w szafce, ale ostatnio do niej wróciłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu coś z niej zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku