Spaghetti alla carbonara |
Składniki potrzebne do
przygotowania spaghetti alla carbonara:
- 200g makaronu spaghetti,
- 100g wędzonego boczku,
- 2 jajka,
- 1 mała cebula,
- 30g sera Pecorino lub Parmezanu,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 łyżeczki czarnego, świeżo mielonego pieprzu,
- sól.
Sposób przygotowanie spaghetti alla carbonara:
Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroję w drobniutką kostkę, boczek – w nieco większą.
Rozgrzewam oliwę na patelni i podsmażam
boczek aż lekko się zrumieni, dodaję cebulę i smażę jeszcze chwilę.
Jajka, wybijam do miski
i roztrzepuję, dodaję do nich większość parmezanu oraz świeżo zmielony
pieprz i mieszam.
Ugotowany makaron wykładam na
patelnię z cebulą i boczkiem smażę jeszcze przez minutę, zalewam jajkami
z serem, i smażę jeszcze przez chwile ciągle mieszając. Według
oryginalnego przepisu nie należy doprowadzić do ścięcia jajek. Ponieważ nie
przepadam za pływającymi jajkami przytrzymałam makaron na patelni chwilkę
dłużej.
Wykładam makaron na talerze,
posypuję świeżo mielonym pieprzem i tartym parmezanem.
Spaghetti alla carbonara gotowe.
SMACZNEGO
Uwielbiam takie spaghetti :) Ale muszę się przyznać, że nigdy go nie robiłem :)
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam również do odwiedzenia kulinarnyblog.pl
Zachęcam do wypróbowania. Przepis jest na prawdę bardzo łatwy :)
UsuńUwielbiam to danie! I dawno juz nie jadlam, wiec chetnie bym sie skusila:-) Wyglada pieknie i pysznie.
OdpowiedzUsuń