Bezglutenowe brownie z malinami |
Dziś na blogu zagości, obiecane
ostatnio, brownie z malinami. Jest, jak to brownie, bardzo czekoladowe, ale
maliny lekko przełamują czekoladę swoim smakiem – połączenie bardzo udane :) Brownie
nie zawiera glutenu a jedno jajko z przepisu zastąpiłam trzema łyżkami 100%
masła orzechowego, które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam
tylko trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść
zdrowiej”.
Składniki potrzebne do
przygotowania bezglutenowego brownie z malinami:
- 175g masła,
- 250g gorzkiej czekolady,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 100 g mąki migdałowej,
- 100g malin.
Sposób przygotowanie bezglutenowego
brownie z malinami:
Masło z czekoladą i solą roztapiam
w rondelku na bardzo małym ogniu, często mieszam.
W dużej misce ubijam jajka z
cukrem, dodaję stopniowo mąkę migdałową a następnie przestudzoną masę czekoladową.
Mieszam dokładnie i przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
(tortownica o średnicy 20cm). Układam maliny na cieście.
Bezglutenowe brownie z malinami - przygotowanie |
Ciasto piekę w rozgrzanym do 180oC
piekarniku przez około 30 minut z termoobiegiem. Jeśli wolicie żeby brownie było
mniej kremowe to można popiec dłużej np. aż do momentu gdy patyczek będzie
suchy po wbiciu w ciasto.
Bezglutenowe brownie z malinami |
Bezglutenowe brownie z malinami
gotowe :)
Uwielbiam brownie, a połączenie z owocami wzbogaca smak tego ciasta. Ciekawa jestem efektu z mąką migdałową, może kiedyś wypróbujemy, bo u nas na razie zagościł przepis z glutenem.
OdpowiedzUsuń