niedziela, 1 kwietnia 2018

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki
Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki to jedna z najszybszych i bardzo uniwersalnych surówek. Pasuje niemal do każdego drugiego dania, choć ja najbardziej lubię ją do ryby.
Kupując kapustę warto zwrócić uwagę na to aby była kiszona a nie kwaszona. Kapusta kiszona powstaje w tradycyjny sposób, jest lekko żółta i ma charakterystyczny zapach kwasu mlekowego a dzięki naturalnemu kiszeniu jest bogata w dobroczynne bakterie np. Leuconostoc, Lactobacillus plantarum Pediococcus oraz zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Kapusta kwaszona jest jaśniejsza, przyjemniej pachnie ale produkowana jest przy użyciu dodatku sztucznych kwasów, przez co nie zawiera wcale dobroczynnych bakterii i dodatkowo jest sztucznie konserwowana. Dbając o swoje zdrowie warto więc sięgać po kiszone produkty będące naturalnymi probiotykami.

Składniki potrzebne do przygotowania surówki z kiszonej kapusty:

  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania surówki z kiszonej kapusty:

Kapustę delikatnie odciskam i kroję tak aby nitki nie były zbyt długie.
Marchewkę obieram ze skórki i trę na tarce na drobne wiórki,
Mieszam kapustę kiszoną z marchewką i dodaję cukier i oliwę i mieszam jeszcze przez chwilę.

Surówka z kiszonej kapusty gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku