Surówka z kiszonej kapusty |
Surówka z kiszonej kapusty i
marchewki to jedna z najszybszych i bardzo uniwersalnych surówek. Pasuje niemal
do każdego drugiego dania, choć ja najbardziej lubię ją do ryby.
Kupując kapustę warto zwrócić
uwagę na to aby była kiszona a nie kwaszona. Kapusta kiszona powstaje w
tradycyjny sposób, jest lekko żółta i ma charakterystyczny zapach kwasu
mlekowego a dzięki naturalnemu kiszeniu jest bogata w dobroczynne
bakterie np. Leuconostoc, Lactobacillus
plantarum i Pediococcus oraz
zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Kapusta kwaszona jest
jaśniejsza, przyjemniej pachnie ale produkowana jest przy użyciu dodatku
sztucznych kwasów, przez co nie zawiera wcale dobroczynnych bakterii i dodatkowo
jest sztucznie konserwowana. Dbając o swoje zdrowie warto więc sięgać po
kiszone produkty będące naturalnymi probiotykami.
Składniki potrzebne do
przygotowania surówki z kiszonej kapusty:
- 200 g kiszonej kapusty,
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania surówki z
kiszonej kapusty:
Kapustę delikatnie odciskam i
kroję tak aby nitki nie były zbyt długie.
Marchewkę obieram ze skórki i trę
na tarce na drobne wiórki,
Mieszam kapustę kiszoną z
marchewką i dodaję cukier i oliwę i mieszam jeszcze przez chwilę.
Surówka z kiszonej kapusty
gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz