poniedziałek, 13 maja 2013

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem
Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem
Przeglądając ostatniego KUKBUKA spodobał mi się przepis na canelloni z ricottą szpinakiem i mięsem. Postanowiła go delikatnie zmodyfikować np. zamiast makaronu canelloni użyłam conchiglioni (bo akurat taki miałam w domu : )) i oto co z tego wyszło:
Danie jest na prawdę wyśmienite. Wypróbujcie:

sobota, 11 maja 2013

Placuszki z mąki owsianej

Placuszki z mąki owsianej
Placuszki z mąki owsianej

Ostatnio postanowiłam wypróbować jakieś inne rodzaje mąk niż pszenna. Zakupiłam mąkę owsianą i dziś na śniadanie mieliśmy placuszki z mąki owsianej z niewielkim dodatkiem mąki orkiszowej. Nie bardzo wiedziałam jakiego smaku się spodziewać. Placuszki zaskoczyły mnie swoją delikatnością i puszystością. Wyszły na prawdę wyśmienite. Eksperyment udany, a taki rezultat zachęca do dalszych prób. Spróbujcie.

czwartek, 9 maja 2013

Naleśniki z mascarpone i truskawkami

Naleśniki z mascarpone i truskawkami
Naleśniki z mascarpone i truskawkami

Dziś miałam ochotę na lekki obiad na słodko. Wybór padł na naleśniki z mascarpone i truskawkami. Przygotowuje się je szybko i na ogół wszystkie potrzebne składniki są pod ręką (mascarpone można zastąpić innym serkiem np. homogenizowanym a truskawki każdymi innymi owocami). Uczta była znakomita :) Spróbujcie.

środa, 8 maja 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to jedna z ulubionych potraw mojego syna. Kiedyś przygotowywałam to danie na bazie gotowego fixu, do czasu aż postanowiłam się zbuntować przeciwko wszelkim „gotowcom” w mojej kuchni. Przepis wygrzebałam gdzieś na internecie (teraz już niestety nie pamiętam tej strony) i okazał się strzałem w dziesiątkę. Od tamtej pory kurczak w sosie słodko kwaśnym często gości w mojej kuchni. Spróbujcie :)

poniedziałek, 6 maja 2013

Śmietanowiec warstwowy

Śmietanowiec warstwowy
Śmietanowiec warstwowy
Śmietanowiec jest idealny na gorące letnie popołudnie. Lubią go i dorośli i dzieci, bo prezentuje się pięknie i jeszcze lepiej smakuje. To leciutki deser, który przypomina mi smak dzieciństwa. Moja babcia przygotowywała podobny na wszystkie rodzinne uroczystości. Dziś chętnie odtwarzam ten smak. Śmietanowiec z galaretkami z serii tropikalnej WINIARY prezentuje się pięknie i tęczowo. Wypróbujcie. 

niedziela, 5 maja 2013

Wyróżnienie Liebster Award - dziękuję :D

Zostałam nominowana przez: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/

Dziękuję serdecznie :)




Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.


Pytania które otrzymałam:
1. Co lubisz najbardziej gotować?
Właściwie to lubię gotować tak ogólnie, nie ma znaczenia co, bardziej liczy się dla kogo i czy będzie smakowało :)

2. Drób czy wieprzowina?
Zdecydowanie drób.

3. Ulubiona sałatka?
Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem.

4. Ulubiony film?
Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni

5. Biszkopt czy kruche ciasto?
Kruche ciasto

6. Czy lubisz jajecznicę?
Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem różnych warzyw.

7. Makaron razowy czy zwykły?
Razowy.

8. Co byś ugotował/a z ryżu?
Ostatni chodzi za mną risotto z grzybami.

9. Ulubione narzędzie w kuchni?
Blender

10. Wakacje nad morzem czy w górach?
Najlepiej gdy góry są nad morzem ;) ale jeśli już muszę wybierać to góry.

11. Ulubione danie z dzieciństwa?
Śmietanowiec

Moje pytania:
1. Bez której przyprawy nie wyobrażasz sobie swojej kuchni?
2. Jakie 3 gadżety kuchenne zabrał(a)byś na bezludną wyspę?
3. Twój smak dzieciństwa to… ?
4. Czy czytasz etykiety produktów, które kupujesz?
5. Kuchnia zachodu czy wschodu?
6. Twoje pierwsze przygotowane samodzielnie danie to…?
7. Zwiedzanie zorganizowane czy na własną rękę?
8. Pies czy kot?
9. Kisiel czy budyń?
10. Kto nauczył Cię gotować?
11. Gotowanie „na szybko” czy „z namaszczeniem”?

Deser "niebo w gębie"

Deser "niebo w gębie"
Deser "niebo w gębie"
Galaretka to wspaniały i leciutki deser na nadchodzące upalne dni. Mając do dyspozycji różnokolorowe galaretki z tropikalnej edycji WINIARY można wyczarować, co nam się tylko zamarzy. To, co dziś jedliśmy na deser to dosłownie „niebo w gębie” :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku