Kurczak w sosie słodko-kwaśnym |
Składniki potrzebne do
przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (na 4 porcje):
- 300g – 400g ryżu długoziarnistego,
- 1 podwójny filet z kurczaka (około 500g),
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pomarańcza,
- kilka plastrów ananasa (około ½ zawartości puszki),
- ½ puszki pędów bambusa (opcjonalnie),
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- 2-3 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1,5 - 2 cm korzenia imbiru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania kurczaka
w sosie słodko-kwaśnym:
Filet z kurczaka płuczę
i kroję w kostkę lub paski, oprószam solą oraz pieprzem i podsmażam
na patelni z rozgrzaną oliwą do momentu aż się lekko zarumieni.
Marchewkę i paprykę kroję
w paski, ananasa w kostkę, cebulę w półplasterki.
Obieram pomarańczę i pozbawiam
ją błonek, kroję w kawałki.
Na patelni rozgrzewam łyżkę
oliwy, dodaję sok pomarańczowy i koncentrat pomidorowy, gotuję przez około
3 minuty. Wrzucam warzywa oraz owoce, dodaję ocet winny i cukier i duszę
na małym ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie gotuję ryż zgodnie
z przepisem na opakowaniu.
Dodaję mięso do sosu, doprawiam papryką,
potartym na tarce o małych oczkach imbirem, zaprawiam maka kukurydzianą i duszę jeszcze
przez około 5 minut.
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym
gotowy.
SMACZNEGO
Podoba mi się, muszę wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń