poniedziałek, 13 maja 2013

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem
Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem
Przeglądając ostatniego KUKBUKA spodobał mi się przepis na canelloni z ricottą szpinakiem i mięsem. Postanowiła go delikatnie zmodyfikować np. zamiast makaronu canelloni użyłam conchiglioni (bo akurat taki miałam w domu : )) i oto co z tego wyszło:
Danie jest na prawdę wyśmienite. Wypróbujcie:


Składniki potrzebne do przygotowania muszli z ricottą szpinakiem i mięsem:

  • 250g makaronu conchiglioni,
  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 200g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • 300g mięsa mielonego,
  • 250g ricotty,
  • starty żółty ser do posypania,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki cukru (opcjonalnie).

Sposób przygotowania muszli z ricottą szpinakiem i mięsem:

Do przygotowania muszli użyłam świeżego szpinaku, który posiekałam w malakserze.
Jeżeli użyjecie mrożonego szpinaku przed rozpoczęciem przygotowania trzeba go rozmrozić i odsączyć nadmiar wody.

Makaron conchiglioni gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. (Dobrze jest wybrać dobrej jakości makaron ponieważ te nieco gorsze łamią się i pękają w czasie gotowania i później nie nadają się do nadziewania.)

Pomidory z puszki oraz listki bazylii miksuję blenderem. 

Na patelnię wylewam łyżkę oliwy, rozgrzewam ją i szklę 2 posiekane ząbki czosnku. Wylewam na to zmiksowane pomidory i duszę przez około 5 – 7 minut, pod koniec doprawiam solą oraz pieprzem do smaku i jeśli pomidory są zbyt kwaśne dodaję cukier.

Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na niej mięso doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaję posiekany ząbek czosnku.

W misce łącze ze sobą szpinak, ricottę i przestudzone mięso, doprawiam do smaku gałką muszkatołową solą oraz pieprzem.

Nadziewam muszle farszem i układam na posmarowanej lekko sosem pomidorowym blasze (23cm/34cm). 

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem
Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem


Całość polewam pozostałym sosem pomidorowym, posypuję startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i zapiekam w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około 25 minut.
 
Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem gotowe.

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem
Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem


SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku