Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem |
Danie jest na prawdę wyśmienite. Wypróbujcie:
Składniki potrzebne do
przygotowania muszli z ricottą szpinakiem i mięsem:
- 250g makaronu conchiglioni,
- 2 puszki pomidorów bez skórki,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 200g świeżego lub mrożonego szpinaku,
- 300g mięsa mielonego,
- 250g ricotty,
- starty żółty ser do posypania,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki cukru (opcjonalnie).
Sposób przygotowania muszli z
ricottą szpinakiem i mięsem:
Do przygotowania muszli użyłam
świeżego szpinaku, który posiekałam w malakserze.
Jeżeli użyjecie mrożonego
szpinaku przed rozpoczęciem przygotowania trzeba go rozmrozić i odsączyć
nadmiar wody.
Makaron conchiglioni gotuję
zgodnie z przepisem na opakowaniu. (Dobrze jest wybrać dobrej jakości makaron ponieważ
te nieco gorsze łamią się i pękają w czasie gotowania i później
nie nadają się do nadziewania.)
Pomidory z puszki oraz listki
bazylii miksuję blenderem.
Na patelnię wylewam łyżkę oliwy,
rozgrzewam ją i szklę 2 posiekane ząbki czosnku. Wylewam na to
zmiksowane pomidory i duszę przez około 5 – 7 minut, pod koniec doprawiam solą oraz
pieprzem do smaku i jeśli pomidory są zbyt kwaśne dodaję cukier.
Na patelni rozgrzewam oliwę
i smażę na niej mięso doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod
koniec dodaję posiekany ząbek czosnku.
W misce łącze ze sobą
szpinak, ricottę i przestudzone mięso, doprawiam do smaku gałką
muszkatołową solą oraz pieprzem.
Nadziewam muszle farszem i układam
na posmarowanej lekko sosem pomidorowym blasze (23cm/34cm).
Całość polewam
pozostałym sosem pomidorowym, posypuję startym na tarce o grubych oczkach
serem żółtym i zapiekam w rozgrzanym do temperatury 200oC
piekarniku przez około 25 minut.
Muszle z ricottą, szpinakiem
i mięsem gotowe.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz