Idealne jajko na miękko |
Jak ugotować idealne jajko na
miękko? Ścięte białko i płynne żółtko – poezja. To jedno z moich
ulubionych śniadań. Ważne żeby jajka były ekologiczne czyli „zerówki”
ewentualnie od kur z wolnego wybiegu czyli „jedynki”, jajka na miękko z takich
jajek smakują najlepiej. Oto mój sprawdzony sposób :)
Czego potrzebuję do ugotowania
jajek na miękko:
- Jajka „0” lub „1” w rozmiarze L (wielkość jajek ma znaczenie, im większe jajko tym dłużej musi się gotować) – w ilości takiej na jaką akurat mamy ochotę,
- Rondelek takiej wielkości aby pomieścił wszystkie jajka (jajka nie mogą być ułożone zbyt ściśle),
- Woda – tyle aby zakryła wszystkie jajka,
- Pół łyżeczki soli.
Jajka wyjmuję z lodówki, wkładam
do miseczki i zalewam ciepłą wodą z ranu i pozostawiam na czas
gotowania się wody. Dzięki temu, że jajka się ogrzeją, nie popękają po włożeniu
ich do wrzątku. Nalewam wody do rondelka, wsypuję sól i zagotowuję. Jeśli
jajko pęknie w trakcie gotowania to właśnie dzięki dodatkowi soli białko
nie wypłynie do wody. Używając łyżki wkładam jajka po kolei do wrzącej wody
i ustawiam timer dokładnie na 4,5 minuty i gotuję jajka. Po upływie
tego czasu wylewam wrzątek, zalewam jajka na kilka sekund zimną wodą i już
gotowe :)
jajka na miękko to chytba najlepsza forma jajek <3
OdpowiedzUsuńMyślę, że również najzdrowsza :-)
Usuń