Przepadam za smakiem czekolady, dlatego
też chocolate crinkles tak bardzo przypadły mi do gustu. Ich intensywnie
czekoladowy smak, chrupka powierzchnia i cudownie miękkie wnętrze sprawiają,
że wręcz nie można się im oprzeć. Te czekoladowe ciasteczka dzięki popękanej
biało bazowej powierzchni prezentują się rewelacyjnie na każdym stole
i stoliku a smak… no cóż, po prostu rozpływają się w ustach. Spróbujcie
a na pewno zagoszczą u Was na dłużej.
Składniki potrzebne do
przygotowania czekoladowych ciasteczek chocolate crinkles:
- 225g gorzkiej czekolady,
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 110g masła ekstra,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder do obtaczanie ciasteczek (około pół szklanki).
Sposób przygotowania czekoladowych
ciasteczek chocolate crinkles:
Masło roztapiam w rondelku i pod
koniec dodaję połamaną czekoladę. Mieszam, aż powstanie jednolita masa i odstawiam
do wystudzenia.
Ubijam białka na sztywno, dodaję
cukier i żółtka a w następnej kolejności ekstrakt z wanilii
i przestudzoną, ale ciągle płynną masę czekoladową, dokładnie mieszam.
Łącze mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dodaję do masy
czekoladowo-jajecznej i mieszam. Powstaje bardzo gęsta czekoladowa masa.
Wkładam miskę z ciastem do lodówki na około godzinę do ochłodzenia. Po
upływie tego czasu nabieram ciasto łyżeczką, formuje kulki wielkości orzecha
włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, układam na półmisku i wkładam do
zamrażalnika na około 30 minut. Zimne ciastka czekoladowe przekładam na
wyłożoną papierem do pieczenie blachę i wkładam do rozgrzanego do
temperatury 170oC piekarnika (opcja góra, dół) na około 12 – 14 minut.
Tuż po zakończeniu pieczenia ciasteczka są miękkie, wyjmujemy wiec blachę z piekarnika,
odczekujemy chwilkę aż zaczną twardnieć i przekładamy je na kratkę do
wystudzenia.
Aby chocolate crinkles się
udały zimne ciasteczka muszą zostać włożone do gorącego piekarnika. W przeciwnym
razie rozpływają się na blasze, są płaskie i nie pękają.
Jedne z najlepszych czekoladowych ciastek :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie potwierdzam :)
Usuńsuper! wyglądają rewelacyjnie, smakują świetnie. ten przepis zagości u mnie na stałe!
OdpowiedzUsuńMasz super przepisy. Może zechciałabyś promować je u nas?
OdpowiedzUsuńZachęcamy do aktywnego głosowania na inne przepisy : ugotuję/nie ugotuję.
Pozdrawiamy!