niedziela, 17 marca 2013

Chocolate crinkles


Chocolate crinkles
Chocolate crinkles
Przepadam za smakiem czekolady, dlatego też chocolate crinkles tak bardzo przypadły mi do gustu. Ich intensywnie czekoladowy smak, chrupka powierzchnia i cudownie miękkie wnętrze sprawiają, że wręcz nie można się im oprzeć. Te czekoladowe ciasteczka dzięki popękanej biało bazowej powierzchni prezentują się rewelacyjnie na każdym stole i stoliku a smak… no cóż, po prostu rozpływają się w ustach. Spróbujcie a na pewno zagoszczą u Was na dłużej.



Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowych ciasteczek chocolate crinkles:

  • 225g gorzkiej czekolady,
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 110g masła ekstra,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do obtaczanie ciasteczek (około pół szklanki).

Sposób przygotowania czekoladowych ciasteczek chocolate crinkles:

Masło roztapiam w rondelku i pod koniec dodaję połamaną czekoladę. Mieszam, aż powstanie jednolita masa i odstawiam do wystudzenia.
Ubijam białka na sztywno, dodaję cukier i żółtka a w następnej kolejności ekstrakt z wanilii i przestudzoną, ale ciągle płynną masę czekoladową, dokładnie mieszam. Łącze mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dodaję do masy czekoladowo-jajecznej i mieszam. Powstaje bardzo gęsta czekoladowa masa. Wkładam miskę z ciastem do lodówki na około godzinę do ochłodzenia. Po upływie tego czasu nabieram ciasto łyżeczką, formuje kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, układam na półmisku i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut. Zimne ciastka czekoladowe przekładam na wyłożoną papierem do pieczenie blachę i wkładam do rozgrzanego do temperatury 170oC piekarnika (opcja góra, dół) na około 12 – 14 minut. Tuż po zakończeniu pieczenia ciasteczka są miękkie, wyjmujemy wiec blachę z piekarnika, odczekujemy chwilkę aż zaczną twardnieć i przekładamy je na kratkę do wystudzenia.
Aby chocolate crinkles się udały zimne ciasteczka muszą zostać włożone do gorącego piekarnika. W przeciwnym razie rozpływają się na blasze, są płaskie i nie pękają.

Chocolate crinkles
Chocolate crinkles
SMACZNEGO.

4 komentarze:

  1. Jedne z najlepszych czekoladowych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! wyglądają rewelacyjnie, smakują świetnie. ten przepis zagości u mnie na stałe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz super przepisy. Może zechciałabyś promować je u nas?
    Zachęcamy do aktywnego głosowania na inne przepisy : ugotuję/nie ugotuję.
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku