piątek, 5 lipca 2013

Fritata z brokułami

Fritata z brokułami
Fritata z brokułami


Ekspresowa fritata z brokułami. Pyszna zdrowa i kolorowa, czyli to, co lubię najbardziej. Najczęściej robię taką fritatę w biegu i wykorzystuję to, co akurat mam w lodówce. Podstawą są jajka i parmezan a do tego warzywa do wyboru. Zawsze wychodzi bardzo smacznie. Wypróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania fritaty z brokułami:

  • ¼ dużego lub ½ małego brokułu,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 3 jajka,
  • 4 suszone pomidory z oliwy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1-2 dymki,
  • sól do smaku.
Sposób przygotowania fritaty z brokułami:

Brokuły rozdzielam na różyczki i gotuję na parze (gotowanie w torebkach do mikrofalówki zajmuje 4 minuty).

Siekam dymkę, suszone pomidory kroję w paseczki.

Jajka wybijam do miseczki, roztrzepuję i łączę ze startym na tarce parmezanem.

Na oliwie (używam tej z suszonych pomidorów) podsmażam posiekaną dymkę (białą i zieloną cześć), dodaję brokuły, pokrojone w paski suszone pomidory, mieszam i zalewam jajkami z parmezanem, solę do smaku i przykrywam pokrywką. Gdy fritata jest już prawie ścięta delikatnie odwracam, ją łopatką na drugą stronę, smażę jeszcze przez minutę i podaję.

Fritata z brokułami gotowa.

Fritata z brokułami
Fritata z brokułami

 SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku