czwartek, 25 lipca 2013

Bułki orkiszowe


Bułki orkiszowe
Bułki orkiszowe
Bułki orkiszowe – kolejna odsłona domowego pieczywa tym razem z wykorzystaniem wartościowej mąki orkiszowej. Orkisz to odmiana pszenicy bardzo popularna w czasach starożytnych oraz w średniowieczu i powracająca teraz do łask głównie za sprawą gospodarstw ekologicznych. Orkisz jest bardzo łatwą w uprawie i odporną na warunki atmosferyczne oraz szkodniki rośliną, niewymagającą stosowania wszelkiego rodzaju środków ochrony roślin (pestycydy, herbicydy itp ). Właśnie dzięki temu oraz dzięki twardej łupince niedopuszczającej do środka ziarna zanieczyszczeń jest jednym z najzdrowszych zbóż. Orkisz zawiera znacznie więcej białka niż zwykła pszenica i dlatego był kiedyś pokarmem gladiatorów jako pokarm dający siłę. Poza tym zawiera wiele cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń potas oraz cynk. Orkisz pomaga zapobiegać rozwojowi infekcji dzięki zawartej w nim substancji biologicznie czynnej o nazwie rodanid – jest ona „naturalnym antybiotykiem” występującym między innymi w mleku matki, ślinie i krwi. Ziarno orkiszowe zawiera gluten w formie znacznie łatwiej przyswajalnej niż ten zawarty w zwykłej pszenicy i dlatego jest dobrze tolerowana przez większość osób będących na diecie bezglutenowej.
Troszkę się rozpisałam, ale dobroczynne właściwości orkiszu trudno przecenić. Zachęcam więc do stosowania w swojej kuchni mąki orkiszowej solo lub w połączeniu z mąkami innych zbóż. Dzisiejsze bułki są tylko częściowo orkiszowe, ponieważ miałam jedynie razową mąkę orkiszową a bułki upieczone jedynie na mące razowej są moim zdaniem zbyt ciężkie i wilgotne. 


Składniki potrzebne do przygotowania bułek orkiszowych:
  • 600g białej mąki orkiszowej lub 200g razowej mąki orkiszowej i 400g białej (orkiszowej lub pszennej),
  • 250g ciepłej wody,
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 – 8g),
  • 1 jajko.
  • 50g miękkiego masła,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • garść ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane)

Sposób przygotowania bułek orkiszowych:
Mąkę, drożdże, wodę, masło, jajko sól   cukier oraz większą część ziaren łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę, dzielę na 8 - 10 równych części 

Podzielone ciasto na bułki orkiszowe
Podzielone ciasto na bułki orkiszowe

 i formuję bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Surowe bułeczki orkiszowe
Surowe bułeczki orkiszowe
Wierzch bułeczek smaruję wodą lub mlekiem, posypuję pozostałymi ziarnami i odstawiam na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

Surowe bułeczki orkiszowe
Surowe bułeczki orkiszowe

Bułki orkiszowe i piekę w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około 25 minut.
Bułeczki orkiszowe gotowe.

Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe
Bułki orkiszowe

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku