poniedziałek, 14 października 2013

Kotlety inaczej

Kotlety inaczej
Kotlety inaczej
Zwykłe kotlety z piersi kurczaka po pewnym czasie mogą się znudzić, dlatego warto czasem coś urozmaicić. Moje urozmaicenie tego dania to właśnie „kotlety inaczej” czyli mięso kurczaka połączone z pieczarkami i żółtym serem za pomocą gęstego ciasta. Na ciepło najczęściej podaję je z ryżem z ziołami ale doskonale sprawdzają się również jako zimna przekąska. Wypróbujcie.



Składniki potrzebne do przygotowania kotletów inaczej:
  • 1 podwójny filet z kurczaka (około 50 dag),
  • 30 dag pieczarek,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 4 jajka,
  • około 8 łyżek mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania kotletów inaczej:

Płuczę mięso, myję pieczarki.

Żółty ser, pieczarki i mięso kroję w kostkę.

Do miski wybijam jajka, dodaję mąką i łączę ze sobą oba te składniki, tak żeby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być dość gęste tak aby można było w nim zawiesić kawałki składników. Dorzucam mięso, ser i pieczarki i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Na rozgrzanym oleju smażę kotlety z obu stron (około 2 łyżki ciasta na każdy) do uzyskania rumianego koloru.

Kotlety inaczej gotowe :)

SMACZNEGO


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku