środa, 6 marca 2013

Ryż z ziołami

Ryż z ziołami
Ryż z ziołami
Tak przygotowany ryż jest bardzo aromatyczny i pasuje niemal do każdej potrawy. Ja najchętniej podaje go do ryb i mięs z grilla.






Składniki na ryż z ziołami:


  • 150g ryżu (ja najbardziej lubię ryż Basmati),
  • pół łyżki masła,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mieszanki ulubionych świeżych posiekanych ziół (np. tymianek, oregano i bazylia).


Ryż gotuję w dużej ilości wody z płaską łyżką soli i odcedzam na sicie. Na patelni roztapiam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie go podsmażam. Wykładam ryż na patelnię, dorzucam posiekane zioła i mieszając smażę jeszcze przez około 2 minuty.

ŻYCZĘ SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku