niedziela, 6 października 2013

Pizza prowansalska

Pizza prowansalska
Pizza prowansalska
Pizza po prowansalsku czyli z cukinią, pomidorami, serem, oliwkami i dużą ilością ziół prowansalskich, a to wszystko na idealnym francuskim cieście. Jeśli macie ochotę na lekką kolację na bazie warzyw ten przepis jest dla was idealny. Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania pizzy prowansalskiej:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 niewielka cukinia,
  • 150g sera żółtego lub mozzarelli,
  • 10 zielonych oliwek,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dość duże pomidory,
  • koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania pizzy prowansalskiej:

Cukinię i pomidory płuczę i kroję w plastry, oliwki i pomidorki koktajlowe na połówki.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozkładam ciasto francuskie, smaruję je koncentratem lub przecierem pomidorowym wymieszanym z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Następnie układam cukinię, pomidory i oliwki a całość posypuję startym serem oraz ziołami prowansalskimi.

Tak przygotowaną pizzę piekę w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez około 20 - 25 min.

Pizza prowansalska gotowa.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku