Łaciate muffinki |
Dawno już nie było kolejnego przepisu na muffinki więc dziś nadrabiam
zaległości i oto proszę: muffinki łaciate czyli kakaowo - serowe. Są to
moje pierwsze muffinki przygotowane na bazie dwóch rodzajów ciast ale myślę że
nie ostatnie. Przepis pochodzi z bloga Kruszynowe kucharzenie... Te muffinki będą idealne dla wszystkich
wielbicieli niezbyt słodkich ciast i ciasteczek. Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania łaciatych muffinek:
Ciasto kakaowe:
- 2,5 szklanki mąki,
- szklanka cukru pudru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 szklanka mleka,
- 0,5 szklanki oleju.
Ciasto serowe:
- 500g twarogu,
- 100g masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki,
- kilka kropel olejku migdałowego.
Sposób przygotowania łaciatych muffinek:
W jednaj misce miksuję wszystkie składniki na ciasto serowe.
W drugiej misce łączę suche składniki na ciasto kakaowe czyli mąkę, cukier
puder, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy.
W trzeciej misce mieszam mokre składniki na ciasto kakaowe czyli
mleko, jajka i olej.
Łączę zawartość drugiej oraz trzeciej miski i dokładnie mieszam.
Foremki na muffinki wypełniam do 3/4 wysokości nalewając na przemian łyżkę
ciasta ciemnego i łyżkę ciasta jasnego.
Piekę w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez
około 25 minut.
Łaciate muffinki gotowe.
SMACZNEGO.

Wyglądają prześlicznie, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniam! To coś dla mnie. Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuń