czwartek, 21 listopada 2013

Łaciate muffinki

Łaciate muffinki
Łaciate muffinki
Dawno już nie było kolejnego przepisu na muffinki więc dziś nadrabiam zaległości i oto proszę: muffinki łaciate czyli kakaowo - serowe. Są to moje pierwsze muffinki przygotowane na bazie dwóch rodzajów ciast ale myślę że nie ostatnie. Przepis pochodzi z bloga Kruszynowe kucharzenie...  Te muffinki będą idealne dla wszystkich wielbicieli niezbyt słodkich ciast i ciasteczek. Wypróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania łaciatych muffinek:

Ciasto kakaowe:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • szklanka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki oleju.

Ciasto serowe:

  • 500g twarogu,
  • 100g masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • kilka kropel olejku migdałowego.

Sposób przygotowania łaciatych muffinek:

W jednaj misce miksuję wszystkie składniki na ciasto serowe.

W drugiej misce łączę suche składniki na ciasto kakaowe czyli mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy.

W trzeciej misce mieszam mokre składniki na ciasto kakaowe czyli mleko, jajka i olej.

Łączę zawartość drugiej oraz trzeciej miski i dokładnie mieszam.

Foremki na muffinki wypełniam do 3/4 wysokości nalewając na przemian łyżkę ciasta ciemnego i łyżkę ciasta jasnego.

Piekę w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około 25 minut.

Łaciate muffinki gotowe.

 
Łaciate muffinki
Łaciate muffinki

SMACZNEGO.

3 komentarze:

  1. Wyglądają prześlicznie, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! To coś dla mnie. Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku