piątek, 1 listopada 2013

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami
Naleśniki - krokiety doskonałe solo lub w towarzystwie czystego czerwonego barszczu. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu i w końcu zabrałam się za ich zrobienie. Najbardziej lubię właśnie tą wersję z pieczarkami. Do farszu dodaję sporo natki pietruszki dla aromatu oraz topiony serek śmietankowy, który delikatnie przełamuje smak pieczarek i sprawia, że farsz jest bardziej zwarty i nie wysypuje się z naleśników. Wypróbujcie.




Składniki potrzebne do przygotowania krokietów z pieczarkami:


  • 70dag pieczarek,
  • 3 trójkąty topionego serka śmietankowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania krokietów z pieczarkami:

Pieczarki myję i kroję w drobną kostkę, siekam natkę pietruszki.

Na rozgrzany olej wrzucam pokrojone pieczarki, solę do smaku i smażę na średnim ogniu do momentu aż odparuje cały sok. Dodaję serki topione i mieszam aż do ich rozpuszczenia i połączenia z pieczarkami. Na koniec dodaję natkę pietruszki oraz pieprz i mieszam przez chwilę.

Farsz pieczarkowy
Farsz pieczarkowy
  
Na usmażone uprzednio naleśniki nakładam farsz pieczarkowy, rozkładam go równo i składam krokiety.

Sposób składania krokietów
Sposób składania krokietów

Wybijam jajka do miseczki i mieszam je do połączenia białka z żółtkiem. 

Każdego krokieta panieruję zamaczając go w jajku a następnie obtaczając w bułce tartej.

Na rozgrzanym oleju smażę krokiety z każdej strony do zarumienienia.

Krokiety z pieczarkami gotowe.

Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku