Babka cytrynowa |
Składniki potrzebne do przygotowania
babki cytrynowej:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 4 jajka,
- pół kostki masła,
- 3 małe kisiele bez cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki do formy.
Masło i jajka dobrze jest
wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy
ciasto się nie waży.
Miękkie masło ucieram z cukrem
na jednolitą masą a następnie dodaję całe jaka delikatnie mieszając.
Gdy masa jest jednolita wsypuję kisiele, ucieram przez chwilkę a następnie
dodaję proszek do pieczenia i na przemian mąkę i mleko, aż
do wyczerpania składników, tak aby jako ostatni składnik wsypać mąkę.
Przygotowuję foremkę smarując ją
masłem i wysypując tartą bułką, wlewam ciasto do formy i piekę w temperaturze
180oC przez około 40 minut. Na koniec sprawdzam patyczkiem czy
ciasto jest na pewno upieczone – jeśli patyczek jest suchy to tak.
Babka cytrynowa gotowa :)
SMACZNEGO :)
pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIdealna na wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuń