środa, 16 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa na bazie kisieli to jedna z pierwszych babek, które w ogóle upiekłam. Było to jeszcze w szkole, dokładnie nie pamiętam ale chyba jeszcze w podstawówce. Ostatnio przypomniało mi się o niej i jakoś tak zatęskniłam za tym smakiem. Babka jest na prawdę pyszna i zawsze się udaje :) Czasami zamiast kisieli cytrynowych dodawałam na przykład wiśniowe i wtedy babka ma fajny różowy kolor. Przepis wygrzebany z maminego zeszytu. Wypróbujcie.

Składniki potrzebne do przygotowania babki cytrynowej:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 jajka,
  • pół kostki masła,
  • 3 małe kisiele bez cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki do formy.

Sposób przygotowania babki cytrynowej:

Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży.

Miękkie masło ucieram z cukrem na jednolitą masą a następnie dodaję całe jaka delikatnie mieszając. Gdy masa jest jednolita wsypuję kisiele, ucieram przez chwilkę a następnie dodaję proszek do pieczenia i na przemian mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, tak aby jako ostatni składnik wsypać mąkę.


Przygotowuję foremkę smarując ją masłem i wysypując tartą bułką, wlewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 180oC przez około 40 minut. Na koniec sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone – jeśli patyczek jest suchy to tak.

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa gotowa :)

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa

SMACZNEGO :)


Wielkanocne Smaki - edycja IVBabki i babeczki

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku