Gofry puszyste i chrupkie |
Składniku potrzebne do
przygotowania gofrów (około 12 sztuk):
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka o temperaturze pokojowej,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki oliwy lub oleju,
- 3 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania gofrów:
Oddzielam białka od żółtek
i ubijam z nich sztywną pianę.
W innej misce łączę z żółtkami
wszystkie pozostałe składniki do powstania dość gęstego gładkiego ciasta.
Dodaję pianę z białek i bardzo delikatnie mieszam.
Rozgrzewam
gofrownicę i piekę gofry do momentu aż staną się rumiane a następnie wykładam
na kratkę do wystudzenia. Rzadko zdarza się żeby zdążyły wystygnąć.
Gofry gotowe.
Gofry puszyste i chrupkie |
SMACZNEGO
idealne, uwielbiam gofry :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite! :) Gofry jak z nadmorskiej kawiarni.
OdpowiedzUsuńale pięknie wyszły, gofry mi się z wakacjami kojarzą...mmm
OdpowiedzUsuńuwielbiam gofry, a te są przepyszne!! przetestowałam i gorąco polecam ten przepis!:D
OdpowiedzUsuńGofry wychodzą przepyszne - przynajmniej jak do tej pory żeby nie zapeszać :)) Próbowałam wielu przepisów ale gofry były albo twarde jak skała albo się przylepiały do gofrownicy. W końcu pewnego pięknego dnia zrezygnowana natknęłam się na ten przepis. Polecam gorąco ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz :)
UsuńCudowne :) Też właśnie robiłam i jestem zachwycona Pani pomysłem :)
OdpowiedzUsuńhttp://nymuffin.blogspot.com/2014/04/waffles-with-strawberries-gofry-z.html#.U0FnMaK9Yb4
Czekam na Pani ocenę :) Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN