sobota, 11 maja 2013

Placuszki z mąki owsianej

Placuszki z mąki owsianej
Placuszki z mąki owsianej

Ostatnio postanowiłam wypróbować jakieś inne rodzaje mąk niż pszenna. Zakupiłam mąkę owsianą i dziś na śniadanie mieliśmy placuszki z mąki owsianej z niewielkim dodatkiem mąki orkiszowej. Nie bardzo wiedziałam jakiego smaku się spodziewać. Placuszki zaskoczyły mnie swoją delikatnością i puszystością. Wyszły na prawdę wyśmienite. Eksperyment udany, a taki rezultat zachęca do dalszych prób. Spróbujcie.

Inspiracja: blog AZgotuj!
Składniki potrzebne do przygotowania placuszków z maki owsianej:

  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 3 łyżki maki orkiszowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki mleka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania placuszków z maki owsianej:

Mieszam ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodaję jajko i mieszam ciągle stopniowo dodając mleko, aż do powstania gładkiego i jednolitego ciasta.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażę placuszki z obu stron aż do zarumienienia.
Można je podawać same, z cukrem pudrem, dżemem, nutellą, syropem klonowym lub owocami.
Placuszki z mąki owsianej gotowe.

Placuszki z mąki owsianej
Placuszki z mąki owsianej


SMACZNEGO :)
Z mąki, ale... bez pszenicy

5 komentarzy:

  1. Joasiu jakie śliczne. Cieszę się, ze smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że spróbowałaś. Piekę placuszki z mąki owsianej już jakiś czas i bardzo lubię tą wersję.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym zastąpić mąkę orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkisz to rodzaj pszenicy, więc myślę że można zastąpić mąką pszenną, najlepiej razową.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku