środa, 21 stycznia 2015

Cebularze

Cebularze
Cebularze

No to koniec lenistwa :) Przerwa była bardzo długa, bo to już aż osiem miesięcy niepisania, ale dość tego :) Czas reaktywować bloga więc dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie?


Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy:
na ciasto:

  • 500g maki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie 25g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka cukru,
  • szklanka mleka,
  • 100g masła,
  • pół łyżeczki soli.

na nadzienie:

  • 4 duże cebule,
  • 500g pieczarek,
  • 150 g żółtego sera,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania cebularzy:

Mąkę, suszone drożdże, cukier i sól mieszam w misce, dodaję roztopione i przestudzone masło, jajko i lekko podgrzane mleko i wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto i odstawiam ma około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Pieczarki myję, kroję w plastry i duszę na patelni z odrobina soli i pieprzu do momentu aż odparuje cały sok.
Cebulę obieram ze skórki, kroję w półplasterki i duszę na niewielkiej ilości oleju do momentu aż zmięknie.
Z ciasta formuję bułeczki, spłaszczam je, na wierzchu układam pieczarki na nich cebulę i całość posypuję startym żółtym serem.
Tak przygotowane cebularze piekę w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 20 minut.

Cebularze
Cebularze

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Z chęcią bym spróbowała, wyglądają apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm wypróbuję na pewno:) witamy wśród żywych:p tez planuję reaktywację bloga...:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku