![]() |
Kotlety pieczarkowe z kaszy gryczanej |
Pierwszy raz takie kotlety jadłam
w jednej z restauracji w Gdańsku i bardzo przypadły mi do gustu. Po powrocie do
domu spróbowałam je odtworzyć i oto co z tego wyszło … moim zdaniem są pyszne …
no ale spróbujcie sami.
Składniki potrzebne do
przygotowania kotletów pieczarkowych z kaszy gryczanej:
- 150 g palonej kaszy gryczanej,
- 8 niewielkich pieczarek,
- 2 całe dymki,
- 100 g żółtego sera,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki gryczanej/ryżowej/pszennej,
- 1 płaska łyżeczka tymianku,
- bułka tarta (u mnie bezglutenowa)
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania kotletów pieczarkowych
z kaszy gryczanej:
Kaszę płuczę, zalewam 300 ml
wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję na małym ogniu, aż wchłonie wodę i
będzie miękka. Ugotowaną kaszę przesypuję do miski i pozostawiam do
ostygnięcia.
Pieczarki myję i ścieram na tarce
o grubych oczkach, siekam dymkę, ścieram ser żółty na tej samej tarce co
pieczarki i łączę te składniki z wystudzoną kaszą gryczaną. Dodaję całe jajka,
mieszam, dodaję mąkę i mieszam dokładnie. Masa wydaje się dość sypka ale bez
problemu udaje się z niej uformować kotleciki które obtaczam w tartej bułce i
smażę na patelni z gorącym olejem. W czasie smażenia jajko zwiąże składniki i
kotleciki nie powinny się rozpadać.
Kotlety pieczarkowe z kaszy
gryczanej gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz