czwartek, 16 stycznia 2014

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana to proste danie idealne na obiad lub obiadokolację. Robiłam już kiedyś zapiekankę ziemniaczaną ale wtedy całość zalewałam śmietaną i przyznam szczerze, że ta wersja niespecjalnie mi smakowała. Dziś śmietanę zastąpiłam beszamelem i wyszło wyśmienicie :) Zapiekanka jest pyszna i sycąca. Wypróbujcie.

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 300g kiełbasy,
  • 500g pieczarek,
  • 2 średniej wielkości cebule lub jedna duża,
  • 100g żółtego sera,
  • 25g masła,
  • 25g mąki,
  • 300 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • cząber lub majeranek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania zapiekanki ziemniaczanej:

Ziemniaki obieram ze skórki, myję i kroję w plastry o grubości około 3 – 5 mm i obsypuję solą i cząbrem lub majerankiem. (Jeśli zależy nam na czasie ziemniaki przed pokrojeniem można podgotować na pół-twardo, wtedy będą się krócej zapiekać.)

Kiełbasę kroję w plasterki, cebulę w piórka. Na rozgrzany olej wrzucam kiełbasę, gdy się zarumieni dodaję cebulę i duszę razem przez chwilę.

Pieczarki płuczę, kroję w plastry delikatnie solę i duszę do czasu aż wyparuje cały sok.

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną.
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną.

W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układam na przemian ziemniaki, kiełbasę i pieczarki do skończenia się składników (mi wyszły po 2 warstwy każdego składnika + trzecia warstwa ziemniaków na wierzchu).

Sposób przygotowania zapiekanki ziemniaczanej
Sposób przygotowania zapiekanki ziemniaczanej

Podgrzewam mleko tak aby było ciepłe, ale nie gorące.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.

W rondelku roztapiam masło, dodaję mąkę mieszam aby nie było grudek i chwilkę smażę żeby mąka nie była surowa. Dodaję małymi porcjami ciepłe mleko ciągle mieszając aby nie powstały grudki a na koniec starty ser żółty, mieszam intensywnie aby powstała jednorodna masa i doprawiam gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Zalewam ułożone składniki sosem i zapiekam w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około godzinę (lub krócej jeśli ziemniaki były podgotowane) do czasu aż ziemniaki będą miękkie a całość ładnie się zarumieni.

Zapiekanka ziemniaczana gotowa.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. Wygląda mega apetycznie :-) robię taką zapiekankę zarówno z ziemniakami jak i makaronem pychota, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zapiekanki są fajnym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zapiekanka, mniam :) Dawno nie jadłam z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku