Zapiekanka ziemniaczana |
Składniki potrzebne do przygotowania
zapiekanki ziemniaczanej:
- 1 kg ziemniaków,
- 300g kiełbasy,
- 500g pieczarek,
- 2 średniej wielkości cebule lub jedna duża,
- 100g żółtego sera,
- 25g masła,
- 25g mąki,
- 300 ml mleka,
- gałka muszkatołowa,
- cząber lub majeranek,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania zapiekanki ziemniaczanej:
Ziemniaki obieram ze skórki,
myję i kroję w plastry o grubości około 3 – 5 mm i obsypuję
solą i cząbrem lub majerankiem. (Jeśli zależy nam na czasie ziemniaki
przed pokrojeniem można podgotować na pół-twardo, wtedy będą się krócej
zapiekać.)
Kiełbasę kroję w plasterki,
cebulę w piórka. Na rozgrzany olej wrzucam kiełbasę, gdy się
zarumieni dodaję cebulę i duszę razem przez chwilę.
Pieczarki płuczę, kroję w plastry
delikatnie solę i duszę do czasu aż wyparuje cały sok.
W wysmarowanym olejem naczyniu
żaroodpornym układam na przemian ziemniaki, kiełbasę i pieczarki do skończenia
się składników (mi wyszły po 2 warstwy każdego składnika + trzecia warstwa
ziemniaków na wierzchu).
Ser żółty ścieram na tarce o grubych
oczkach.
W rondelku roztapiam masło,
dodaję mąkę mieszam aby nie było grudek i chwilkę smażę żeby mąka nie była
surowa. Dodaję małymi porcjami ciepłe mleko ciągle mieszając aby nie powstały
grudki a na koniec starty ser żółty, mieszam intensywnie aby powstała
jednorodna masa i doprawiam gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Zalewam ułożone składniki sosem i zapiekam
w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około
godzinę (lub krócej jeśli ziemniaki były podgotowane) do czasu aż
ziemniaki będą miękkie a całość ładnie się zarumieni.
Zapiekanka ziemniaczana gotowa.
Zapiekanka ziemniaczana |
SMACZNEGO :)
Wygląda mega apetycznie :-) robię taką zapiekankę zarówno z ziemniakami jak i makaronem pychota, polecam :-)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki są fajnym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki :D
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka, mniam :) Dawno nie jadłam z warzywami :)
OdpowiedzUsuń