wtorek, 21 maja 2013

Pizza ze szparagami na francuskim cieście

Pizza ze szparagami na francuskim cieście
Pizza ze szparagami na francuskim cieście
 Sezon na szparagi w pełni a u mnie dzisiaj pizza ze szparagami. Przygotowałam ją w wersji błyskawicznej, bo na gotowym francuskim cieście, ale można również użyć tradycyjnego (przepis znajdziecie tutaj).  Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania pizzy ze szparagami na francuskim cieście:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej,
  • pół słoiczka oliwek,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 2 dymki,
  • starty żółty ser,
  • oregano i bazylia.

Sposób przygotowania pizzy ze szparagami na francuskim cieście:

Szparagi blanszuję wrzucając je do osolonej wrzącej wody na około 2 minuty.

Ciasto francuskie rozkładam na blasze i smaruję je koncentratem pomidorowym a następnie posypuję oregano.

Układam szynkę szwarcwaldzką, szparagi, pokrojone w połówki oliwki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory, całość posypuję posiekaną dymką, startym żółtym serem i bazylią.

Pizza ze szparagami na francuskim cieście
Pizza ze szparagami na francuskim cieście

Wkładam pizzę do rozgrzanego do temperatury 200oC piekarnika i piekę przez około 20 minut.
Pizza ze szparagami na francuskim cieście gotowa.

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. uwielbiam pizze na cieście francuskim!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagowo, czyli smacznie! Wolę oryginalne ciasto (a nawet takie nieco grubsze, jak np. pizzeriach Dominium), ale myślę, że francuskie może być sympatyczną odmianą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku