niedziela, 19 maja 2013

Galaretki w pomarańczy

Galaretki w pomarańczy
Galaretki w pomarańczy
Galaretki w pomarańczy to ciekawy sposób na podanie tego tradycyjnego deseru. Można do tego celu użyć kilku kolorowych galaretek, co sprawi, że kawałeczki wyglądem będą przypominać tęczę a można wykorzystać tylko jeden kolor. Myślę, że ciekawym pomysłem może być również zatopienie w galaretce różnych owoców. Możliwości jest wiele. Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania galaretek w pomarańczy:

  • 4 różnokolorowe galaretki,
  • 8 pomarańczy.

Można też użyć mniejszej ilości pomarańczy a pozostałą galaretkę wylać do pucharków.

Sposób przygotowania galaretki w pomarańczy:

Pomarańcze myję, kroje na połówki i dokładnie wydrążam środki.

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć nieco mniej wody niż jest w przepisie).

Jeżeli chcemy zrobić tęczowe galaretki należy przygotowywać galaretki kolejno w odstępach około 0,5 godzinnych i wlewać je jedna po drugiej do połówek pomarańczy w momencie, gdy są już lekko stężałe.

Jeżeli galaretki mają być jednokolorowe można wszystkie galaretki rozpuścić jednocześnie i po przestudzeniu wlać w połówki pomarańczy.

Gdy galaretki już stężeją kroimy ostrym nożem każdą połówkę na cztery części i podajemy.

Galaretki w pomarańczy gotowe.

Galaretki w pomarańczy
Galaretki w pomarańczy

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. ha! Zanim przeczytałem zastanawiałem się jak u licha wlać do pomarańczy galaretkę :) a tu wystarczy przekroić i wydłubać środek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku