środa, 1 maja 2013

Ryż smażony po kantońsku

Ryż smażony po kantońsku z kurczakiem i warzywami
Ryż smażony po kantońsku
Ryż smażony po kantońsku robiłam po raz pierwszy i bardzo przypadło mi do gustu. Danie jest bardzo smaczne i świetnie wygląda, a czas przygotowania można zamknąć w 30 minutach. Warzywa i mięso można dobierać dowolnie, może to być również danie wegetariańskie. Ja użyłam orientalnej mieszanki warzyw na patelnię i fileta z piersi kurczaka. Przepis pochodzi z bloga: Poezja-smaku


Składniki potrzebne do przygotowania ryżu smażonego po kantońsku:

Podstawa dania:

  • 200g ryżu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 3 jajka,
  • 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części),
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • szczypta cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie),
  • sezam do posypania (opcjonalnie),
  • olej lub oliwa do smażenia.

Dodatkowe składniki do wyboru:

warzywa:
  • gotowe mieszanki warzyw mrożonych (oby były bez ziemniaków),
  • brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka, cukinia, bakłażan itp.
mięso:
  • filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone mięso, owoce morza np. krewetki lub paluszki krabowe.
Sposób przygotowania ryżu smażonego po kantońsku:

Ryż gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy 2 minuty krócej niż mówi przepis na opakowaniu.
Wybijam jajka do miseczki i roztrzepuję je z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego.
Rozgrzewam 1 łyżkę oliwy na patelni i smażę omlet z obu stron, zdejmuję go z patelni i kroję w kostkę lub paski.
Myję i kroję w kostkę wszystkie niezbędne składniki (warzywa i mięso).
Rozgrzewam 2 – 3 łyżki oliwy na woku lub dużej patelni i wrzucam pokrojoną dymkę, gdy się zeszkli dorzucam mięso i smażę aż mięso się lekko zarumieni. Dodaję porcjami warzywa zaczynając od tych najtwardszych (marchewka, kalafior) chwilę smażę i dodaje bardziej miękkie (cukinia). Ja użyłam gotowej mieszanki orientalnej, którą dokładałam partiami, aby warzywa się smażyły a nie gotowały.
Do warzyw dodajemy pokrojony omlet i ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i smażymy przez chwilę.
Przygotowujemy sos łącząc ze sobą 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, chili, imbir, cukier i wyciśnięte ząbki czosnku.
Polewamy sosem ryż z warzywami i mięsem, mieszamy i smażymy przez minutkę, całość posypujemy sezamem i wykładamy na talerze.
Ryż smażony po kantońsku gotowy.

Ryż smażony po kantońsku z kurczakiem i warzywami
Ryż smażony po kantońsku


SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. świetny przepis!:D lubię takie smaki, zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku