Ryż smażony po kantońsku |
Składniki potrzebne do
przygotowania ryżu smażonego po kantońsku:
Podstawa dania:
- 200g ryżu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 3 jajka,
- 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części),
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- szczypta cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie),
- sezam do posypania (opcjonalnie),
- olej lub oliwa do smażenia.
Dodatkowe składniki do wyboru:
warzywa:
- gotowe mieszanki warzyw mrożonych (oby były bez ziemniaków),
- brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka, cukinia, bakłażan itp.
mięso:
- filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone mięso, owoce morza np. krewetki lub paluszki krabowe.
Sposób przygotowania ryżu
smażonego po kantońsku:
Ryż gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy 2 minuty krócej niż mówi przepis na opakowaniu.
Wybijam jajka do miseczki i roztrzepuję je z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego.
Ryż gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy 2 minuty krócej niż mówi przepis na opakowaniu.
Wybijam jajka do miseczki i roztrzepuję je z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego.
Rozgrzewam 1 łyżkę
oliwy na patelni i smażę omlet z obu stron, zdejmuję go z patelni
i kroję w kostkę lub paski.
Myję i kroję
w kostkę wszystkie niezbędne składniki (warzywa i mięso).
Rozgrzewam 2 – 3 łyżki
oliwy na woku lub dużej patelni i wrzucam pokrojoną dymkę, gdy się zeszkli
dorzucam mięso i smażę aż mięso się lekko zarumieni. Dodaję porcjami
warzywa zaczynając od tych najtwardszych (marchewka, kalafior) chwilę smażę
i dodaje bardziej miękkie (cukinia). Ja użyłam gotowej mieszanki
orientalnej, którą dokładałam partiami, aby warzywa się smażyły a nie
gotowały.
Do warzyw dodajemy
pokrojony omlet i ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i smażymy
przez chwilę.
Przygotowujemy sos
łącząc ze sobą 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego,
chili, imbir, cukier i wyciśnięte ząbki czosnku.
Polewamy sosem ryż
z warzywami i mięsem, mieszamy i smażymy przez minutkę, całość posypujemy
sezamem i wykładamy na talerze.
Ryż smażony po
kantońsku gotowy.
SMACZNEGO
świetny przepis!:D lubię takie smaki, zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń