Rano nigdy nie mam czasu na zbyt długie
przygotowywanie śniadania więc codziennie robię koktajl. Składniki są różne,
zależy co mam pod ręką ale dwa mam zawsze stałe: płatki jaglane albo owsiane i
olej lniany. Płatki dodaję bez wcześniejszego przygotowywania, po prostu
wsypuję suche do koktajlu, po zmiksowaniu napęcznieją i są pyszne a przy tym pełnowartościowe,
bo nie pozbawiamy ich witamin w czasie gotowania no i mają niższy indeks
glikemiczny. A olej lniany z uwagi na bogactwo kwasów omega-3 i tłuszcz
niezbędny dla przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Koktajl zabieram
do pracy w specjalnym kubku i po takim śniadaniu jestem pełna przez całe
przedpołudnie. Dziś wersja z malinami. Wypróbujcie :)
Składniki
potrzebne do przygotowania koktajlu:
- szklanka mrożonych malin,
- 1 niewielkie jabłko,
- 2 łyżki płatków jaglanych lub owsianych,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka oleju lnianego,
- 1 szklanka mleka owsianego lub wody
Sposób przygotowania:
Maliny rozmrażam
w mikrofalówce, myję jabłko i wycinam gniazdo nasienne, wszystkie składniki
umieszczam w kubku miksera i miksuję na jednolitą masę.
Śniadaniowy
koktajl gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz