niedziela, 16 lutego 2014

Kapuśniak

Kapuśniak
Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem to jedna z moich zimowych zup. Mam na niego ochotę szczególnie dzień po dużym przejedzeniu. Jest pyszny od razu po przygotowaniu a następnego dnia jeszcze lepszy ;) Spróbujcie.

Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku:

  • 2 wędzone kości od schabu,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 30 dag kapusty kiszonej,
  • 3 -4 duże ziemniaki,
  • 15 dag boczku,
  • 1 cebula,
  • płaska łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania kapuśniaku:

Obieram włoszczyznę, płuczę kostki wędzone wkładam to wszystko do garnka, zalewam wodą i solę (około 1/2 płaskiej łyżki) i gotuję na małym ogniu przez około 1 godzinę i wyjmuje kości i włoszczyznę z wywaru.

Obieram ziemniaki, kroję w kostkę wrzucam do wywaru.

Kapustę kiszoną kroję, żeby nitki nie były bardzo długie i gdy ziemniaki są już miękkie dorzucam do garnka.

Boczek kroję w kostkę, siekam cebulę.

Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, gdy się już zarumieni dorzucam cebulę i smażę przez chwilę do zeszklenia i dodaje do kapuśniaku.

Doprawiam zupę kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą, gotuję przez około 10 minut aby smaki się połączyły i wykładam na talerze.

Kapuśniak gotowy.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Kapuśniak bardzo lubię, a jeszcze taki na schabie... mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku