Curry z warzywami |
Staram się ostatnio ograniczać
mięso, różnie mi to idzie … ale się staram. Hinduskie smaki bardzo mi pasują
więc dziś na obiad curry z warzywami. Danie jest bardzo aromatyczne i posmakuje
na pewno wszystkim lubiącym dalekowschodnią kuchnię. Inspirację znalazłam w książce
Smakoterapia.
Składniki potrzebne do zrobienia curry z warzywami:
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka różyczek kalafiora,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 1 duża czerwona papryka,
- kilka pieczarek lub boczniaków,
- 1 niewielka cukinia,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 500g passaty pomidorowej,
- 2 garści nerkowców lub blanszowanych migdałów,
- kawałek świeżego imbiru – ok 2 - 3 cm.
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki i kolendry do podania.
Sposób przygotowania curry z warzywami:
Warzywa myje i kroję na kawałki.
Cebulę, czosnek i imbir obieram ze
skórki, kroję na kilka kawałków i wrzucam do kubka miksera, dodaję 1/3 papryki,
trochę wody (ok ¼ szklanki) i miksuję na jednolitą masę.
Rozgrzewam głęboką patelnię i prażę na niej przyprawy przez kilka minut, następnie dodaję olej kokosowy i mieszam z przyprawami.
Dodaję zmiksowane warzywa mieszam i gdy się zagotuje duszę jeszcze na mniejszym ogniu przez około 5 minut, aż się sos nieco zredukuje. Sos łatwo pryska więc trzeba go często mieszać.
W międzyczasie wlewam do kubka miksera passatę, dodaję nerkowce i miksuję, jeśli jest bardzo gęste dodaję wody. Przelewam zawartość kubka na patelnię, mieszam i podgrzewam do zagotowania.
Dodaję warzywa i duszę pod przykryciem do momentu aż zmiękną.
Podaję posypane natką pietruszki z chlebkami naan lub z ryżem.
Rozgrzewam głęboką patelnię i prażę na niej przyprawy przez kilka minut, następnie dodaję olej kokosowy i mieszam z przyprawami.
Dodaję zmiksowane warzywa mieszam i gdy się zagotuje duszę jeszcze na mniejszym ogniu przez około 5 minut, aż się sos nieco zredukuje. Sos łatwo pryska więc trzeba go często mieszać.
W międzyczasie wlewam do kubka miksera passatę, dodaję nerkowce i miksuję, jeśli jest bardzo gęste dodaję wody. Przelewam zawartość kubka na patelnię, mieszam i podgrzewam do zagotowania.
Dodaję warzywa i duszę pod przykryciem do momentu aż zmiękną.
Podaję posypane natką pietruszki z chlebkami naan lub z ryżem.
Curry z warzywami gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz