poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Muffinki bezglutenowe z cytrynowym lukrem



Muffinki bezglutenowe sojowo - kukurydziane
Muffinki bezglutenowe z cytrynowym lukrem
Mąkę sojową kupiłam już dość dawno, użyłam jej kilka razy i tak sobie leżała w szufladzie. W zeszłym tygodniu znalazłam przepis na muffinki sojowo – kukurydziane z cytrynowym lukrem i pomyślałam, że wreszcie będzie okazja żeby tą mąkę wykorzystać. Jutro mój syn jedzie na szkolną wycieczkę więc akurat będą na drogę :) Muffinki są smaczne i wilgotne co dla wypieków bezglutenowych jest dużym sukcesem a mąka sojowa daje im taki lekko orzechowy posmak. Cytrynowy lukier pasuje do nich idealnie. Wypróbujcie :)

Składniki potrzebne do przygotowania sojowo – kukurydzianych muffinek (na 12 większych muffinek):

Składniki suche:

  • 1 szklanka maki sojowej,
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

Składniki mokre:

  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • 1 opakowanie (200ml) „śmietany” kokosowej,

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/3 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania sojowo – kukurydzianych muffinek:

W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki i piekę przez około 20 – 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe. 

Muffinki sojowo - kukurydzi
Muffinki sojowo - kukurydziane

Przygotowuję lukier mieszając dokładnie sok z cytryny z cukrem pudrem i polewam nim wystudzone muffinki.

Muffinki sojowo kukurydzianek z cytrynowym lukrem gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku