Muffinki bezglutenowe z cytrynowym lukrem |
Mąkę sojową kupiłam już dość dawno, użyłam jej kilka
razy i tak sobie leżała w szufladzie. W zeszłym tygodniu znalazłam przepis na
muffinki sojowo – kukurydziane z cytrynowym lukrem i pomyślałam, że wreszcie
będzie okazja żeby tą mąkę wykorzystać. Jutro mój syn jedzie na szkolną
wycieczkę więc akurat będą na drogę :) Muffinki są smaczne i wilgotne co dla
wypieków bezglutenowych jest dużym sukcesem a mąka sojowa daje im taki lekko orzechowy
posmak. Cytrynowy lukier pasuje do nich idealnie. Wypróbujcie :)
Składniki potrzebne do przygotowania sojowo –
kukurydzianych muffinek (na 12 większych muffinek):
Składniki suche:
- 1 szklanka maki sojowej,
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki mokre:
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki mleka owsianego,
- 1 opakowanie (200ml) „śmietany” kokosowej,
Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/3 szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania sojowo – kukurydzianych muffinek:
W małej misce mieszam składniki mokre,
w dużej misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam
łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto
do foremek na muffinki i piekę przez około
20 – 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC
piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są
już gotowe.
Muffinki sojowo - kukurydziane |
Przygotowuję lukier mieszając dokładnie sok z cytryny
z cukrem pudrem i polewam nim wystudzone muffinki.
Muffinki sojowo kukurydzianek z cytrynowym lukrem
gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz