Pęczak ze skorzonerą |
Skorzonerę kupiłam w ciemno, nie
wiedziałam jak smakuje ani z czym ją się je. Poszperałam i dowiedziałam
się, że inna jej nazwa to wężymord lub czarny korzeń. Smakiem przypomina moje
ulubione szparagi więc od razu przypadła mi do gustu. Skorzonera ma wiele
właściwości prozdrowotnych, obniża zawartość cukru we krwi, wspomaga pracę
układu pokarmowego, obniża cholesterol, wspomaga odchudzania a wszystko to
dzięki inulinie. Inulina jest wielocukrem, który ze względu na budowę swojej
cząsteczki nie jest trawiony przez ludzi i dzięki temu pełni funkcję
błonnika i jest prebiotykiem czyli składnikiem żywności stymulującym
rozwój prawidłowej flory jelitowej. Jedzmy więc zatem skorzonerę dla zdrowia a jej
smak niech pozostanie miłym bonusem. Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam tutaj.
Składniki potrzebne do
przygotowania kaszotta ze skorzonerą:
- 500 g skorzonery,
- 250 g pęczaku,
- 1 niewielka cebula,
- sok z jednej małej cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- litr bulionu,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania pęczaku ze
skorzonerą:
Skorzonerę obieram ze skórki,
myję i kroję w plastry o grubości około 1 cm, wrzucam do miski i od
razu polewam sokiem z cytryny, inaczej ściemnieje.
Cebulę obieram ze skórki, kroję w
kosteczkę. Wlewam oliwę na dużą patelnię, rozgrzewam ją, wrzucam pokrojoną
cebulę i chwilę smażę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaję skorzonerę
i smażę przez około 5 minut często mieszając. Dodaję pęczak, smażę
około 2 minuty i całość zalewam białym winem. Gdy kasza wchłonie wino
dodaję porcjami bulion i mieszam od czasu do czasu. Po wchłonięciu całego
bulionu kasza powinna być już miękka ale jeśli tak nie jest można dodać wody
i chwilę jeszcze pogotować. Tak przygotowane kaszotto przyprawiam do smaku
solą i pieprzem.
Kaszotto ze skorzonerą gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz