Guacamole |
Guacamole najbardziej lubię jako dodatek do świeżego
pieczywa albo do tostów a mój syn zjada je zawsze z nachosami albo waflami
ryżowymi. Niezależnie jednak od sposobu podania jest tak samo pyszne i zdrowe. Awokado
jest jednym z najzdrowszych owoców, zawiera mnóstwo dobrych tłuszczów i
błonnika. Podobno najwięksi zapaleńcy zjadają również pestkę. Po przekrojeniu
na 4 części można ją zmiksować i dodać np. do koktajlu. Ja jeszcze nie
próbowałam ;)
Składniki potrzebne do przygotowania guacamole:
- 2 miękki awokado,
- sok z połowy cytryny,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 pomidor,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania guacamole:
Awokado przekrajam pionowo wzdłuż pestki, obracam względem
siebie połówki o 90o i rozdzielam. Wyjmuję pestkę podważając
nożykiem i za pomocą łyżki wyjmuję miąższ do płytkiej miski. Skrapiam
awokado cytryną, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i rozdrabniam
widelcem pozostawiając trochę grudek. Mój syn, gdy robił guacamole, uznał, że
rozdrabnianie widelcem trwa zbyt długo i załatwił sprawę kilkoma ruchami przy
użyciu tłuczka do ziemniaków. Następnym razem chyba też tak zrobię :) Pomidora wkładam
do miseczki, zalewam na chwilę wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję na kawałki,
dodaję do awokado i mieszam.
Guacamole |
Guacamole gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz