środa, 18 kwietnia 2018

Guacamole

Guacamole
Guacamole

Guacamole najbardziej lubię jako dodatek do świeżego pieczywa albo do tostów a mój syn zjada je zawsze z nachosami albo waflami ryżowymi. Niezależnie jednak od sposobu podania jest tak samo pyszne i zdrowe. Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców, zawiera mnóstwo dobrych tłuszczów i błonnika. Podobno najwięksi zapaleńcy zjadają również pestkę. Po przekrojeniu na 4 części można ją zmiksować i dodać np. do koktajlu. Ja jeszcze nie próbowałam ;)

Składniki potrzebne do przygotowania guacamole:

  • 2 miękki awokado,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 pomidor,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania guacamole:

Awokado przekrajam pionowo wzdłuż pestki, obracam względem siebie połówki o 90o i rozdzielam. Wyjmuję pestkę podważając nożykiem i za pomocą łyżki wyjmuję miąższ do płytkiej miski. Skrapiam awokado cytryną, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i rozdrabniam widelcem pozostawiając trochę grudek. Mój syn, gdy robił guacamole, uznał, że rozdrabnianie widelcem trwa zbyt długo i załatwił sprawę kilkoma ruchami przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Następnym razem chyba też tak zrobię :) Pomidora wkładam do miseczki, zalewam na chwilę wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję na kawałki, dodaję do awokado i mieszam.

Guacamole
Guacamole

Guacamole gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku