Kapuśniak z indyjską nutą |
Gdy zobaczyłam przepis na
kapuśniak po indyjsku w książce Jadłonomia
od razu wiedziałam, że go wypróbuję. Delikatnie wzmocniłam indyjską nutę
dodając jeszcze kurkumę i zwiększyłam pikantność dodając całą papryczkę
chili zamiast połowy. Mój syn niespecjalnie przepada za kapuśniakiem ale tym
razem poprosił o dokładkę :) Wypróbujcie…
Składniki potrzebne do
przygotowania kapuśniaku ze świeżej kapusty z indyjską nutą:
- pół niewielkiej kapusty – około 400 gram,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili
- 2 łyżeczki ziaren kuminu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżki oleju,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 puszka pomidorów,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki lub kolendry do podania.
Sposób przygotowania kapuśniaku
ze świeżej kapusty z indyjską nutą:
Ziemniaki obieram i kroję w
kostkę, szatkuję kapustę.
Papryczkę chili pozbawiam
nasionek i kroję drobniutko.
Ziarna kuminu rozgniatam lekko w
moździerzu.
Rozgrzewam olej w garnku i smażę
przed chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i kurkumę. Dodaję
kapustę i ziemniaki i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez 15
minut, od czasu do czasu mieszam.
Dodaję bulion i pomidory
i gotuje całość aż ziemniaki będą miękkie, doprawiam solą i pieprzem
do smaku i podaję z posiekaną natką pietruszki.
Kapuśniak ze świeżej kapusty z
indyjską nutą gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz