Karkówka pieczona w worku z warzywami |
Składniki potrzebne do
przygotowania karkówki pieczonej w worku z warzywami:
- 4 plastry karkówki (około 400g) – w zasadzie może być każdy inny rodzaj mięsa, ja następnym razem zrobię z indykiem,
- 150-200g wędzonego boczku,
- 6 średniej wielkości ziemniaków,
- 300 – 400g pieczarek,
- 1 duża czerwona papryka,
- 4 niewielkie cebule,
- pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu lub majeranku lub cząbru,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
Można dodać również brokuł, kalafiora, cukinię i co tam jeszcze jest w lodówce ...
Sposób przygotowania karkówki pieczonej w worku z warzywami:
Sposób przygotowania karkówki pieczonej w worku z warzywami:
Ziemniaki obieram ze skórki i kroję
w łódki.
Cebulę obieram ze skórki i kroję
w ćwiartki.
Pieczarki myję i kroję w
ćwiartki.
Paprykę myję, pozbawiam nasionek
i kroję w dość duże kawałki.
Boczek kroję w słupki.
Mięso, boczek i warzywa
umieszczam w rękawie albo worku do pieczenia, wsypuję przyprawy, zamykam i
wytrząsam porządnie aby przyprawy rozsypały się równomiernie po wszystkich
składnikach dania.
Karkówka pieczona w worku z warzywami - przygotowanie |
Wkładam danie w worku do
piekarnika rozgrzanego do 190oC i piekę przez około godzinę. Po tym
czasie sprawdzam delikatnie przez folię czy ziemniaki dadzą się już rozgnieść,
jeśli są jeszcze twarde to kontynuuje pieczenie prze kolejnych kilka – kilkanaście
minut.
Karkówka pieczona w worku z warzywami
gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz