środa, 12 czerwca 2013

Kuskus z kurczakiem, cukinią i bakłażanem

Kuskus z kurczakiem, cukinią i bakłażanem
Kuskus z kurczakiem i warzywami
Dzisiaj na obiad był niezawodny i uniwersalny kuskus, tym razem w połączeniu z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i odrobiną świeżych ziół. Danie proste i szybkie (czas przygotowania to około 20 minut) a do tego pożywne i sycące. Mój syn je wręcz uwielbia więc dość często mamy powtórki :).
Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania kuskusu z kurczakiem, cukinią i bakłażanem (3-4 porcje):
  • podwójny filet z kurczaka,
  • 1 niewielka cukinia,
  • 1 niewielki bakłażan,
  • 200g kuskusu,
  • łyżka posiekanego, świeżego tymianku.
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania kuskusu z kurczakiem cukinią i bakłażanem:

Filet z kurczaka płuczę, osuszam i kroję w kostkę.

Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę mięso do uzyskania lekko złocistego koloru.

Płuczę bakłażana oraz cukinię, osuszam i kroję w kostkę i dorzucam do mięsa na patelni doprawiam solą i pieprzem do smaku. Całość smażę przez około 10 minut często mieszając. Pod koniec tego czasu dodaję posiekany tymianek.

Na patelnię wsypuję kuskus, mieszam, dolewam taką ilość wody aby ledwie zakrywała wszystkie składniki i mieszam. Gdy kuskus wchłonie całą wodę ciągle mieszając dolewam ją jeszcze niewielkimi porcjami w miarę potrzeby aż będzie już miękki.

Kuskus z kurczakiem cukinią i bakłażanem gotowy.

Kuskus z kurczakiem, cukinią i bakłażanem
Kuskus z kurczakiem i warzywami

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku