niedziela, 2 czerwca 2013

Muffinki z owocami


Muffinki z czerwonymi porzeczkami
Muffinki z owocami
Ten przepis na muffinki należy do moich ulubionych. W dzisiejszej odsłonie mamy muffinki z czerwonymi porzeczkami (odkryłam właśnie ostatni woreczek porzeczki w zamrażalniku,) ale można użyć do niego właściwie wszystkich owoców i będziemy mieć muffinki z truskawkami, jagodami, borówkami, malinami itp. Niekiedy ekstrakt z wanilii zastępuję 2 łyżeczkami cynamonu i jako dodatków używam pokrojonych w drobną kostkę jabłek. Możliwości jest na prawdę wiele. Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania muffinek z owocami (12 muffinek):

Składniki suche:

  • 2 szklanki maki pszennej,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki mokre:

  • 90g stopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • ½ szklanki mleka.

Dodatki:

  • 1,5 – 2 szklanki drobnych owoców (truskawki, jabłka, jagody, porzeczki itp.)

Jeżeli używam mrożonych owoców wrzucam je bez rozmrażania do suchych składników i zwiększam o około 5 minut czas pieczenia.

W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche i dodaję do nich dodatki. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki (ja używam tych silikonowych) i piekę przez około 20 – 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe.
Muffinki z owocami gotowe.

Muffinki z czerwonymi porzeczkami
Muffinki z owocami

 SMACZNEGO :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku