sobota, 29 czerwca 2013

Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem

Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem
Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem
Nie ma to jak młode pieczone ziemniaczki do obiadu. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Ziemniaki ponacinane w ten sposób, że przypominają grzebyki widziałam już na wielu blogach i bardzo mi się ten pomysł spodobał Muszę przyznać, że są bardzo wygodne do jedzenia. Od dawna piekę ziemniaki w majeranku i te dzisiejsze postanowiłam również przyprawić w ten sposób. Smakowały wszystkim bardzo. Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania ziemniaków pieczonych z majerankiem i czosnkiem.

  • 8 średniej wielkości podłużnych ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kopiasta łyżka majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól do smaku.
Sposób przygotowania ziemniaków pieczonych z majerankiem i czosnkiem:

Ziemniaki myję bardzo dokładnie, osuszam i nacinam na plastry o grubości około 0,5 cm w taki sposób żeby nie rozciąć ziemniaka do końca.

Do miseczki wsypuję majeranek, wlewam olej, wyciskam czosnek i mieszam.

Ziemniaki solę i nacieram przygotowaną mieszanką starając się dotrzeć jak najgłębiej pomiędzy nacięcia.

Układam ziemniaki na wyłożonej folią aluminiową blasze i piekę z termoobiegiem w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około godzinę. Gdy są już miękkie i rumiane podaję je na stół na ogół w towarzystwie grillowanego mięsa i sałaty.

Pieczone ziemniaki z majerankiem i czosnkiem gotowe.

Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem
Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem


SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, mniam aż bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. U siebie na blogu też mam takie ziemniaki:) Bardzo fajnie pasują do dań z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam i są pycha. Przebój ostatnich obiadów :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku