piątek, 6 grudnia 2013

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy czyli smak PRL-u. Przepis jest łatwy szybki i mało pracochłonny a blok słodki i kremowy. To jeden z moich smaków dzieciństwa. Wypróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania bloku czekoladowego:

  • 400g pełnego mleka w proszku,
  • 4 płaskie łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 200g masła,
  • 200g herbatników,
  • ulubione bakalie (u mnie żurawina i płatki migdałowe).

Sposób przygotowania bliku czekoladowego:

W garnuszku podgrzewam mleko, dodaję masło, mieszając dalej ogrzewam do czasu aż wszystko się rozpuści.

Dodaje cukier oraz kakao i mieszam do połączenia składników, zdejmuję z palnika i odstawiam żeby nieco ostygło.

Do ciepłej jeszcze masy dodaję porcjami mleko w proszku i miksuję do uzyskania jednolitej masy.
Dodaję pokruszone herbatniki oraz bakalie, mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą.

Odstawiam do wystudzenia do lodówki na kilka godzin.

Blok czekoladowy gotowy.

Blok czekoladowy
Blok czekoladowy

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku