Kuskus z warzywami i fetą |
Składniki potrzebne do
przygotowania kuskusu z warzywami i fetą (na 2 - 3 porcje):
- 150g kaszki kuskus,
- 1 niewielka cukinia,
- połówka czerwonej papryki,
- połówka awokado,
- kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny,
- 2 dymki,
- pół opakowania sera feta (około 135g),
- oliwa do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka posiekanego tymianku.
Sposób przygotowania kuskusu z warzywami
i fetą:
Dymkę kroję w piórka,
cukinię i paprykę w kostkę, awokado obieram ze skórki i kroję w
kostkę a następnie delikatnie skrapiam je cytryną.
Na patelni rozgrzewam oliwę
i smażę dymkę do momentu zeszklenia, dokładam paprykę oraz cukinię i smażę
przez około 5 minut, następnie dokładam awokado i pokruszona fetę,
mieszam wszystko i wsypuję na patelnię kuskus, zalewam całość niewielką ilością
wody, tak aby było jej równo z warzywami i mieszam. Jeżeli kuskus wchłonie
całą wodę i jest jeszcze twardawy dolewam jej odrobinę i mieszam. Postępuję
tak do momentu aż kaszka będzie gotowa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na koniec posypuję całość świeżym tymiankiem.
Kuskus z warzywami i fetą
gotowy.
SMACZNEGO
Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń