czwartek, 2 maja 2013

Kuskus z warzywami i fetą

Kuskus z warzywami i fetą
Kuskus z warzywami i fetą
Bardzo lubię kuskus za jego smak i ekspresowy czas przygotowania. Właściwie można dodać do niego wszystko na co mamy ochotę, można go jeść na słodko i na wytrawnie. Dzisiejsze danie powstało w ramach posprzątania lodówki. Wyszło pyszne a że było go na tyle dużo następnego dnia miałam gotowy lunch do pracy. Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania kuskusu z warzywami i fetą (na 2 - 3 porcje):

  • 150g kaszki kuskus,
  • 1 niewielka cukinia,
  • połówka czerwonej papryki,
  • połówka awokado,
  • kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny,
  • 2 dymki,
  • pół opakowania sera feta (około 135g),
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka posiekanego tymianku.

Sposób przygotowania kuskusu z warzywami i fetą:

Dymkę kroję w piórka, cukinię i paprykę w kostkę, awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę a następnie delikatnie skrapiam je cytryną.
Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę dymkę do momentu zeszklenia, dokładam paprykę oraz cukinię i smażę przez około 5 minut, następnie dokładam awokado i pokruszona fetę, mieszam wszystko i wsypuję na patelnię kuskus, zalewam całość niewielką ilością wody, tak aby było jej równo z warzywami i mieszam. Jeżeli kuskus wchłonie całą wodę i jest jeszcze twardawy dolewam jej odrobinę i mieszam. Postępuję tak do momentu aż kaszka będzie gotowa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypuję całość świeżym tymiankiem.
Kuskus z warzywami i fetą gotowy.

Kuskus z warzywami i fetą
Kuskus z warzywami i fetą

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku