Placuszki z cukinii |
Był taki czas, że do cukinii
byłam nastawiona bardzo sceptycznie… „jakieś placuszki z cukinii – o nie,
to nie może być dobre”. Na szczęście w porę się ocknęłam i teraz to
jedno z ulubionych warzyw moich i mojego syna. Placuszki z cukinii
są na prawdę wyśmienite, można je podawać solo lub w zestawie z wędzonym
łososiem albo kwaśną śmietaną. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie
wymaga wiele pracy. Wypróbujcie tan przepis – na pewno nie będziecie żałować.
Składniki do przygotowania
placuszków z cukinii (około 10 placuszków):
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 czubate łyżki mąki pszennej lub gryczanej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- pieprz do smaku,
- oliwa lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania placuszków
z cukinii:
Cukinie płuczę i ścieram na
tarce o grubych oczkach, zasypuję płaską łyżeczką soli i odstawiam na
około 30 minut żeby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciskam nadmiar wody (w ten
sposób pozbywamy się również nadmiaru soli, który pozostaje rozpuszczony
w soku cukinii)i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę
i natkę pietruszki, doprawiam pieprzem do smaku i mieszam. Placuszki
smażę na rozgrzanej oliwie z obu stron do zarumienienia.
Placuszki z cukinii gotowe.
SMACZNEGO :)
U mnie wczoraj też były cukiniowe placuszki. Pyszne są!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam placuszki z cukinii, ale dodaję startą cebulę zamiast czosnku i mąkę ziemniaczaną, a takiej wersji nie próbowałam, teraz spróbuję!
OdpowiedzUsuń